63,4 százalékos tojásár-emelkedés

agrarszektor.hu
Áprilisban az agrártermékek termelőiár-szintje 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a növényi termékek ára 8,7 százalékkal mérséklődött, míg az élő állatoké és az állati termékeké 11,1 százalékkal nőtt - írja az MTI.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az étkezési tyúktojás ára továbbra is drasztikus, 63,4 százalékos növekedést mutat - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Január-áprilisban a mezőgazdasági termelői árak 2,3 százalékkal csökkentek a múlt év első négy hónapjához képest. A növények esetében még nem indultak el a betakarítások, de az előző évi termésből még bőven volt raktáron, ezért a múlt év január-áprilisához képest, 30 százalékos volumennövekedés mellett, 8,8 százalékos árcsökkenés következett be.

Az élőállatok és állati termékek ára a tavalyi 15,2 százalékos növekedés után az idén január-áprilisban újabb, 13,1 százalékos emelkedést mutat az előző év azonos időszakához mérten.

A gabonafélék ára áprilisban 8,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A búza és a kukorica ára az előző hónaphoz mérten kissé emelkedett, így az előbbi termék ára 55.200 forint, az utóbbié 50.800 forint volt tonnánként.

A KSH közlése szerint a gyümölcsök ára áprilisban 19,9 százalékkal mérséklődött, bár itt döntő súlya a tárolt almának volt, más hazai termelésű gyümölcsöt nem értékesítettek ebben az időszakban. A gyümölcsökhöz hasonlóan burgonyából is csak a tavalyi termés volt a piacon, ára felére (53,9 százalékkal) csökkent az előző év negyedik hónapjához képest.

A vágóállatok termelői ára 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha ára 12,2 százalékkal, a vágósertésé 22,5 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz képest, de az ára így is elmaradt a decemberi csúcstól. A vágóbaromfi ára a vágóállatok átlagáránál sokkal kisebb mértékben, csak 1,6 százalékkal emelkedett.

Az idén áprilisban az állati termékek ára 10,8 százalékkal emelkedett. A tej felvásárlási ára az előző hónaphoz mérten kis mértékben csökkent, de így is 3,3 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtti árat, a tojás 63,4 százalékos drágulása már lassulást jelez a márciusi 65,5 százalékos áremelkedéshez képest.

 

forrás: MTI/Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03