2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Az orosz kilátások még tovább ronthatják a globális gabonahelyzetet

agrarszektor.hu
A rossz időjárás miatt jelentősen csökken az idei orosz és kazah gabonatermés is, így még tovább nő a feszültség az egyre súlyosbodó amerikai szárazság miatt már amúgy is nyugtalan mezőgazdasági piacokon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!


A rossz időjárás miatt jelentősen csökken az idei orosz és kazakh gabonatermés, figyelmeztetett a két ország, amivel tovább fokozták a mezőgazdasági piacok már eddig is nehezen enyhíthető aggodalmait a globális gabonaterméssel kapcsolatban, írta a Financial Times.
A több mint negyedszázada nem látott, és egyre súlyosabbá váló amerikai szárazság következtében szárnyal az olyan alapvető élelmiszerek ára mint a kukorica, szójabab és a gabona. A Chicago-i árutőzsdén a kukorica ára megközelítette, a szójabab ára pedig rekordmagasságban volt július 18-án.


Romló orosz kilátások


Ugyanakkor a volt Szovjetunió területén szintén a nagy szárazság miatt lesz kevesebb a termés, sőt, egyes területeken még árvizek is súlyosbítják a helyzetet, így mind Oroszországban, Kazahsztánban és Ukrajnában jóval alacsonyabb lesz a gabonatermés.
A hét elején az orosz mezőgazdasági minisztérium 85 millió tonnáról 80 és 85 millió tonna közé tette a várható gabonatermés mennyiségét, és hozzátették, hogy a számokat folyamatosan felülvizsgálják.


Az orosz szárazság ugyan koránt sem olyan súlyos mint az amerikai, a kereskedők mégis attól félnek, hogy a világ harmadik legnagyobb búzaexportőrének számító Oroszországban a gabonatermés csökkenése csak még nagyobb nyomás alá helyezi a terményárakat.


Rekordmagasságok


A búza front havi jegyzése július 17-én 4 éve nem látott magasságba kapaszkodott, 8, 985 dollárt kértek egy vékáért, ami 47 százalékos emelkedést jelentett egy hónap alatt, és még a 2010-es orosz exporttilalom alatti árat is meghaladta. A szójabab határidős jegyzése már a július 9-i héten rekordmagasságokba szökött, július 17-én pedig a rekordközeli 16,60 dolláros vékánkénti áron kereskedtek vele, miközben a kukorica vékánkénti ára is csak centekkel maradt el a 8 dolláros rekordtól.


Az orosz mezőgazdasági minisztérium a korábbi 16-18 tonnára becsült gabonaexport-előrejezését 16 millió tonnára csökkentette. Néhány kereskedő az orosz búzaexportot 7 millió tonnára becsüli, az amerikai kormány ugyanezt 12 millióra várja.


Felére csökkenő kazah gabonatermés


Eközben Kazahsztánban a helyettes mezőgazdasági miniszter, Muslim Umiryayev úgy nyilatkozott a Reuters szerint, hogy kalkulációik alapján az ország idei gabonatermése 48 százalékkal elmarad majd a tavalyi rekordmennyiségű terméstől. Kazahsztán a világ hatodik legnagyobb búzaexportőre.


A BÉT áruszekciójában július 17-én egyedül a takarmánykukorica határidős jegyzésében volt elmozdulás. A malmi búza jegyzése augusztusra 65 500, szeptemberre 67 000, decemberre pedig 69 000 forint maradt. A takarmánybúza ára augusztusra és szeptemberre egyaránt 61.000 forint továbbra is.

A takarmánykukorica jegyzése novemberre 500 forinttal 62 000 forintra, decemberre 800 forinttal 62 200 forintra esett, míg jövő márciusra 1 750 forinttal 65 500 forintra drágult. A nagy olajtartalmú napraforgómag ára októberre 132 000, novemberre 133 000, decemberre pedig 134.000 forint maradt. A nagy olajtartalmú repce jegyzési ára augusztusra 140 000, szeptemberre 141 000, míg márciusra 138 000 forint továbbra is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?