Szűkülő vidékfejlesztési forrásokra számíthatunk, ha jön a KAP

agrarszektor.hu
A Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről egyeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten az ír mezőgazdasági miniszterrel, Simon Coveney-vel kedden. Mindkét fél szerint egyszerűsítésre és ésszerűsítésre szorul a KAP, a fiatal gazdák támogatását is kiemelten fontosnak tartják, a KAP "zöldítését" viszont csak elvi szinten támogatják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!


A 2013. első félévében esedékes ír uniós elnökségnek kiemelt szerepe lesz a 2014-től kezdődő KAP véglegesítésében, ezért különösen fontos a tagországok véleményének megismerése - jelentette ki Simon Coveney a magyar kollegájával folytatott megbeszélésen.
Mindkét tárcavezető hangsúlyozta, hogy erős, Közös Agrárpolitikára van szükség a jövőben is. Fontos továbbá, hogy a KAP-ra szánt keret, ezen belül a gazdálkodóknak jutó támogatások összege ne csökkenjen.


Több figyelmet kell fordítani a KAP egyszerűsítésére és ésszerűsítésére, mert úgy látjuk, hogy a Bizottság javaslata alapján túlságosan bonyolult rendszer van születőben - jelentette ki Fazekas Sándor. A két miniszter elkötelezett egy olyan támogatási rendszer kidolgozása mellett, amely az új és a régi tagállamok számára is megfelelő. A jelenlegi tervek szerint a Magyarországon felhasználható közvetlen támogatások (I. pillér) összege nem csökkenne, azonban a vidékfejlesztésre (II. pillér) költhető források 10 %-kal szűkülnének, és ez hazánk számára elfogadhatatlan - szögezte le Fazekas Sándor.


Magyarországnak kiemelt célja a kisgazdaságok támogatásának egyszerűsítése, melyet Írország is elfogad, de ennek megvalósítását a tagállamok döntésére bízná.A két miniszter egyetértett abban, hogy az egyes tagországok, de az egész Európai Unió jövője miatt is nélkülözhetetlen a fiatal gazdák kiemelt támogatása. A magyar álláspont szerint minden fiatal gazdát, és nemcsak a mezőgazdaságba újonnan belépőket kell forráshoz juttatni.


A KAP zöldítését mindkét ország elvi szinten támogatja, de hangsúlyozták, hogy egyes konkrét javaslatokat túl szigorúnak tartanak. Így például az állandó legelő fenntartásának előírását, valamint, hogy meghatározott területnagyság fölött legalább háromféle növényt kell termeszteni. A magyar álláspont szerint az ökológiai célterület 7 %-os nagysága is túlzott mértékű.
Simon Coveney hangsúlyozta, hogy gyakorlatias, életszerű megoldást kell találni, mert nem szabad értékes termőföldeket kivonni a mezőgazdasági művelés alól. A két tárcavezető túlzottnak nevezte a zöldítést nem teljesítő gazdálkodókkal szemben tervezett szankció mértékét.


Magyarországnak az érzékeny ágazatoknál szüksége van a termeléshez kötött támogatásokra, amelynek tervezett összegét növelni kívánja, és ki szeretné terjeszteni a sertés, baromfi és dohány ágazatokra. Írország erre a célra 5%-ot tud elkülöníteni, de kész egy kompromisszumos megoldás kidolgozására.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?