Árutőzsdei összefoglaló 2012.07.26

agrarszektor.hu
Még mindig nincs vége a búza-és kukoricaár ralinak hiába estek az árak az elmúlt napokban. Továbbra sem várhatóak esőzések Amerikában, így az árak szerdán már ismét emelkedtek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még mindig az időjárás az elsődleges tényező a búza- és a kukoricaár alakításában, mondta az agrarszektro.hu-nak Vetter Péter, a Solar Capital árutőzsdei üzletkötője. "A búza és a kukorica határidős jegyzései is többéves csúcsokat döntögettek a hetekben, az elmúlt napokban azonban elkezdtek lecsorogni a határidős jegyzések, ez azonban elsősorban az árfolyamrealizálásnak volt köszönhető."

 

Az árfolyamnyereség realizálását a gyenge külső piacok eredményeztek, ugyanis az emelkedő olasz és spanyol kötvényhozamok ismét felélesztették az európai adósság-válsággal kapcsolatos félelmeket így a befektetők az árutőzsdei pluszokat inkább eltették.

 

"Tegnap azonban már ismét elkezdték felfelé húzni a búza és a kukorica árát, hiszen még mindig nincs kilátás esőzésekre a közép-nyugat amerikai területeken. A kukorica és a búza árát tehát leginkább a fundamentumok határozzák meg most, de természetesen az olyan hírek, mint a várható alacsony orosz és kazah búza- illetve kukoricatermés is átmenetileg hatnak az árakra." - mondta Vetter Péter.

 

A kukorica szeptemberre szóló jegyzése csütörtökön 791,5 dollárcentes áron nyitott a Chicagói Árutőzsdén. Az előző este a szeptemberre szóló kötések 794,5 cent/vékánkénti áron zártak. A csütörtöki nap folyamán eddig a legmagasabb jegyzés szeptemberre 797 cent volt.

 

A búzára szerdán este az utolsó kötések 903,25 centes áron születtek, csütörtökön nyitáskor a szeptemberre szóló kötések 901,5 centes áron történtek. A csütörtök folyamán eddig 901,75 volt a legmagasabb jegyzés szeptemberre.

 

A kukorica árának csúcsa ezen a nyáron eddig 825 cent volt július 20-án, ezt a csúcsot az előző években többször megjárta, és valószínűleg lesz még ennél magasabb az ár. A búzaár 2008-ban volt a csúcson 1325 cent/véka, 2008 óta pedig többször megjárta a 933-as szintet, tehát a búza esetében bőven van még tér, azonban Vetter Péter szerint az 1325 centes szintet nem fogja elérni. "Első körben várjuk meg, amíg eléri az 10 dollár/véka árat, és ha fundamentumok továbbra is kitartanak, akkor az irány marad az emelkedés. Azonban nem hiszem, hogy elérné idén az 1325 centes szintet, hiszen idén júniusban még 600 cent körül mozgott, féléven belüli árfolyam duplázást nem tartok per pillanat esélyesnek." - mondta az üzletkötő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02