Nem ért véget még a gabonaár-emelkedés, egyre romlanak a kilátások

agrarszektor.hu
A hét elején csökkentek a gabonaárak, azonban ez csak egy átmeneti árfolyam-realizálásnak volt köszönhető, és újabb csúcsokat várnak elemzők. Közben a Nemzetközi Gabonatanács is lerontotta az amerikai termésmennyiségre és a globális kukoricatermésre vonatkozó előrejelzését. 2012-13-ra pedig egyre romló kilátásokkal számolnak világszerte.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elemzők szerint korai még a gabona- és az olajosmagvak áresésének örülni hiába szenvedtek el az árfolyamok újabb nagy veszteséget a hét elején, amikor is a búza határidős jegyzése 6 százalékot esett az Atlanti óceán mindkét partján. A búzaára a chicagói árutőzsdén korrigált a héten egy esetben egészen 10 százalékkal, miközben a kukorica és a szójabab határidős jegyzése átmenetileg gyengült a napi limittel.

A csökkenés az árfolyamnyereség realizálásnak volt köszönhető, amit a gyenge külső piacok eredményeztek, ugyanis az emelkedő olasz és spanyol kötvényhozamok ismét felélesztették az európai adóságválsággal kapcsolatos félelmeket, amik aztán felülkerekedtek a kínai ipari adatok és a közelgő közép-nyugati esőzések híre által okozott pozitív érzéseken  és a befektetők az árutőzsdei pluszokat inkább eltették.

Közben a Nemzetközi Gabonatanács is 2006 óta a legrosszabb kukoricatermésre számít az amerikai időjárás miatt, és a globális kukoricamennyiség-előrejelzését jelentősen lecsökkentette, írta az agrimoney.com internetes lap.

A kormányközi szervezet szerint a világ kukoricatermése 115 millió tonnára fo visszaesni, ami az elmúlt hat év legnagyobb visszaesés lesz, és amiből mindössze 26 millió tonna fog a világ legnagyobb exportőreitől származni.
Az szervezet az amerikai a teljes amerikai termésmennyiség pedig a jelenlegi előrejelzésük szerint már csak 300 millió tonna lesz, 50 millió tonnával kevesebb, mint amire eddig számítottak. A 2012-13-as évre vonatkozó gabonatermés-előrejelzések világszerte romlanak, elsősorban azonban Amerikában, ahol még mindig hatalmas a szárazság.

A rossz időjárás miatt jelentősen csökken az idei orosz és kazah gabonatermés is, így még tovább nő a feszültség az egyre súlyosbodó amerikai szárazság miatt már amúgy is nyugtalan mezőgazdasági piacokon. Az orosz mezőgazdasági minisztérium a korábbi 16-18 tonnára becsült gabonaexport-előrejezését 16 millió tonnára csökkentette. Néhány kereskedő az orosz búzaexportot 7 millió tonnára becsüli, az amerikai kormány ugyanezt 12 millióra várja.Eközben Kazahsztánban a helyettes mezőgazdasági miniszter, Muslim Umiryayev úgy nyilatkozott a Reuters szerint, hogy kalkulációik alapján az ország idei gabonatermése 48 százalékkal elmarad majd a tavalyi rekordmennyiségű terméstől. Kazahsztán a világ hatodik legnagyobb búzaexportőre.

A kukorica és a búza árát tehát leginkább a fundamentumok határozzák meg most, de természetesen az olyan hírek, mint a várható alacsony orosz és kazah búza- illetve kukoricatermés is átmenetileg hatnak az árakra." - mondta Vetter Péter, a Solar Capital árutőzsdei üzletkötője.

A globális időjárási előrejelző rendszer (GFS) szerint a következő 10-15 napban nagy esőzések várhatóak a közép-nyugat amerikai területeken - jelentette a WxRisk.com. Az európai időjárás-előrejelző modellek - amiket a kereskedők megbízhatóbbnak tartanak - azonban további súlyos szárazságot jósolnak ugyanerre a területre.

A Martell Crop Projection Team amerikai meteorológiai és terményelemző csoport szerint heves esőzésekre lehet számítani középnyugat Amerikában, de arról nincsenek pontos előrejelzések, hogy vajon a Kukoricaövezet szívében mennyi eső esik majd, mondta Gail Martell meteorológus az agrimoney.com-nak.

"Nebraska, Iowa, Missouri és Illions államok nem számíthatnak igazán heves esőzésekre, de néhány elszórt zivatar biztos lesz mindenhol, ami nagyjából 0,6-3 milliméter közötti csapadékot jelent" - mondta Gail Martell.Átlagos esőzésekre lehet számítani következő héttől a közép-nyugati terülteken, ami olyan 2-2,5 centis esőt jelent. Ez azonban nem lesz elegendő, hogy kárpótoljon az eddigi hetek súlyos szárazságaiért, amihez legalább 7-10 centis esőzés kellene.

A Macquire pénzügyi-és befektetési tanácsadó cég szerint a szójabab vékánkénti jegyzései meg fogják közelíteni a 19-20 dollárt, míg a kukoricáé elérik majd a 9-10 dolláros szinteket.Az amerikai FCStone elszámolóház árutőzsdei kockázatmenedzsmenttel foglalkozó szakértője, Jaime Nolan Miralles szerint senkit sem szabad, hogy megtévesszenek az e hét elejei áresések az árutőzsdén. "Előre lehetett látni ezt a korrekciót a piacokon, és egyenlőre még nagyon úgy néz ki, hogy a termésátlag lefelé fog módosulni hacsak végre be nem köszönt az esős időszak.A Macquire pozitív előrejelzése 39,5 véka/hektár gabonaterméssel számol, ami 1 véka/hektárral alacsonyabb becslés mint az amerikai mezőgazdasági minisztériumé.

A kukorica árának csúcsa ezen a nyáron eddig 825 cent volt július 20-án, ezt a csúcsot az előző években többször megjárta, és valószínűleg lesz még ennél magasabb az ár. A búzaár 2008-ban volt a csúcson 1325 cent/véka, 2008 óta pedig többször megjárta a 933-as szintet, tehát a búza esetében bőven van még tér, azonban Vetter Péter szerint az 1325 centes szintet nem fogja elérni. "Első körben várjuk meg, amíg eléri az 10 dollár/véka árat, és ha fundamentumok továbbra is kitartanak, akkor az irány marad az emelkedés. Azonban nem hiszem, hogy elérné idén az 1325 centes szintet, hiszen idén júniusban még 600 cent körül mozgott, féléven belüli árfolyam-duplázást nem tartok per pillanat esélyesnek." - mondta az üzletkötő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?