Kifullad a gabonaárak emelkedő trendje - Árutőzsdei összefoglaló, augusztus 1.

agrarszektor.hu
Megtörni látszik az emelkedő trend az amerikai gabonaárakban, a jövő júliusi kukorica-és búzajegyzések is jóval alacsonyabbak, mint a szeptemberre szólóak. A kukorica ára azonban kevésbé fog csökkenni a bioetanol-üzletág kukoricaigénye miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

806,5 dollárcenten nyitott szerdán reggel a kukorica szeptemberi határidős jegyzése az Chicagoi Árutőzsdén. A kora délelőtti kereskedésben eddig 818 dollárcent volt a legmagasabb jegyzés. A szójabab ára kicsivel 1641 dollárcent fölött kezdett, ami 0,25 centtel volt magasabb a kedd esti záróértéknél. A búza szeptemberi jegyzése 889 dollárcenten kezdett szerda reggel, míg az előző napi záróérték 888,25 dollárcent/véka volt.

"A közelmúltban elsősorban az amerikai aszály és az orosz árvíz voltak azok a tényezők, amik a gabonák távolabbi határidős jegyzéseit felfelé nyomták. Ez a trend azonban kezd kifulladni, vagyis az időjárási viszonyok miatti felár kezd kiárazódni a határidős jegyzésekből." - mondta az agrarszektor.hu-nak Horváth Dávid, a Solar Capital árutőzsdei üzletkötője.

A búza szeptemberi jegyzése július 23-án a 947,25 dollárcentes szinteket ütötte, aztán másfél hét oldalazás után úgy látszik, hogy ha nincs is vége az emelkedő trendnek, de mindenképpen törik az emelkedés lendülete. Ez részben persze köszönhető a dollárerősödésnek is, tette hozzá Horváth.

Kedd este Amerikában megszólalt a Cargill, amerikai élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalat ügyvezetője, Greg Page is, aki szintén úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy a bioetanol-mennyiségre vonatkozó előírást felül kell vizsgálni a kukoricaár további emelkedésének megfékezése érdekében. (Az előző napokban az amerikai húsipar legmeghatározóbb szereplői már petíciót nyújtottak be a kormánynak, hogy módosítsák az üzemanyagba keverendő bioetanol kötelezően előírt mennyiségét.)

"Ha a keresletkorlátozás csak az élőállat-állományt, illetve az élelmiszerfogyasztókat érinti, akkor a teher nagyon aránytalanul oszlik el. Jelenleg a kukoricakészletek 3-4 százalékos hanyatlása 40-50 százalékos áremelkedéshez vezet." - mondta Page. És igenis van lehetőség arra, hogy módosítsák az előírt bioetanol mennyiségre vonatkozó előírást.

Rich Feltes, a chicagoi RJ O'Brien brókere úgy nyilatkozott az agrimoney.com-nak, hogy a Cargill nyilvános megszólalása nem véletlen, ilyen jól időzített és célzott megszólalásra nem véletlenül kerül sor. A kukorica augusztusi jegyzése máris csökkent 1,5 százalékkal, ahogy a brókerek egyre inkább hisznek benne, hogy az amerikai kormány végül módosítani fogja a bioetanol-mennyiségre vonatkozó szövetségi előírást az iparági szereplők nyomásának hatására. Az eddigi 8,20 dolláros decemberi kötések is lecsökkentek 8,05 dollárra kedd este.

A búza jövő júliusra szóló jegyzése a Chicagoi Árutőzsdén 838 cent, míg az idei nyár végére szóló jegyzések a 890-es szint körül mozognak. A kukorica szeptemberi jegyzése a 810 dollárcent körül mozog, a jövő júliusra szóló jegyzések azonban már csak 790 dollárcent körül járnak, mondta Horváth Dávid. A csökkenő trend tehát látható, de a kukorica vékánkénti ára kisebb mértékben fog csökkenni a bioetanol-üzletág kukoricaszükséglete miatt.

Hiába kezdenek el azonban csökkenni a gabonaárak a közeljövőben, az elmúlt heti emelkedések hosszú távon éreztetni fogják a hatásukat a húsárakban, ugyanis a magasabb takarmányárak hatására az amerikai húsfeldolgozóknak csökkenteni kellett az élőállat-állományukat, vagyis kisebb lesz a kínálat a hústermékek piacán hosszú távon, tette hozzá az üzletkötő.

Az előző napi összefoglalónkat itt olvashatja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03