Kínai hírekre emelkedtek a gabonaárak

agrarszektor.hu
Jelentős mértékben emelkedtek a gabonaárak szerdáról csütörtökre, ami egyrészt a kínai gazdaságösztönző intézkedéseknek, másrészt az USDA amerikai gabonatermés-előrejelzését megelőző várakozásoknak volt köszönhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

810 centen nyitott csütörtökön reggel a kukorica határidős jegyzése, 0,75 dollárcenttel alacsonyabban, mint amennyin szerdán este zárt. Csütörtökön délig egészen a 821, 75-ös szintekig mentek el a jegyzések. Ez a nyitóérték 2,75 centtel volt magasabb a szerda reggeli jegyzési szintnél.

A búza szeptemberre szóló határidős jegyzése 899 centen nyitott csütörtök reggel, és 889,25 centen zárt kedden este. Csütörtökön délig a legmagasabb jegyzések 909,5 dollárcentig mentek el.


szója

A szójabab jegyzése mindössze 1,25 centtel nyitott alacsonyabban, 1580 dollárcenten, mint a szerda esti zárója. Csütörtök délelőtt a szójabab legmagasabb jegyzése eddig 1590, 75 dollárcent/véka volt.

A jelentős emelkedés szerdához képest azért is következett be, mert Kínában csütörtökön délután bejelentették, hogy az infláció mérséklődött 1,8 százalékra júliusban a júniusi 2,2 százalékról. Tehát úgy néz ki, hogy Kína tovább folytatja a monetáris lazítást, hogy ösztönözze gazdasága növekedését. Egy erős gazdaság pedig még több nyersanyagot igényel. A mai napon azonban még nagy várakozás előzi meg a kínai ipari termelési adatok bejelentését.


kukorica

"Valóban jelentős mértékben emelkedett mindhárom termény ára tegnaphoz képest, ami nem csak a kínai adatoknak volt köszönhető, hanem az USDA mai jelentését is már árazzák. A holnapi globális havi előrejelzés előtt ma jelennek meg az amerikai adatok. Valamint egyre több hír jelenik meg arról is, hogy nem csak a termésmennyiség, hanem a minőség is egyre romlik." - mondta Länger Péter, a Solar Capital Zrt. árutőzsdei üzletkötője.

"Tavaly ilyenkor az élelmezési kukorica 60 százalékát minősítették "jó" vagy "kiváló" minőségűnek. Idén a "jó", illetve "kiváló" minőségű élelmezési kukorica aránya a teljes termésben mindössze 23-24 százalék." - tette hozzá az üzletkötő.

Länger Péter szerint a búzánál nincs jelentősebb minőségromlás a tavalyihoz képest, itt inkább a mennyiség árazódik be, a szója árát pedig nem a fundamentumok, hanem a shortzárások hajtották fel a héten.


búza

"Péntek estére a kukorica jegyzését a 830-840-es szintekre várom, a búzáét 910 és 915 közé, míg a szója jegyzései szerintem elérik majd az 1610-1615 dollárcentet." - mondta a Solar Capital üzletkötője.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?