Nyugalom lesz szeptemberig a gabonapiacon

agrarszektor.hu
Ausztrál elemzők szerint jobb most szójába fektetni mint kukoricába, és a gabonák ára valószínűleg elérte a csúcsot ebben a negyedévben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csütörtökön reggel a búza szeptemberi határidő jegyzése 848 centen nyitott, míg szerdán este 846,75 centen zárt. A kukorica árfolyamának nyitóértéke 793,5 dollárcent/véka volt a Chicagói Árutőzsdén, előző nap este pedig 794 dollárcenten zárt. A szója novemberre szóló jegyzése 1635 centen nyitott 0,5 dollárcenttel magasabban, mint amennyin szerda este zárt.


"Tegnap a kukorica és a szója árfolyama 2 százalékot emelkedett. Előbbi a spekulációs várakozások miatt, hogy nagy lesz a kereslet a kukoricára az etanolgyártás és a takarmányozás miatt. A szója esetében pedig a növekvő amerikai szójaexport hírére mentek fel a termény határidős jegyzései. A búza esetében nem volt jelentősebb hír, ezért stagnált 0,7 százalék körül" - mondta az agrarszektor.hu-nak Langer Péter, a Solar Capital Zrt. árutőzsdei kereskedője.

Langer Péter várakozása szerint a szója szeptemberi jegyzései ma az 1640 centes szint körül fognak mozogni, a kukorica 790 cent alá, a búza pedig 840 cent alá fog menni.



Érdemesebb most szójába fektetni mint kukoricába, nyilatkozták szerdán az ausztrál Australia & New Zealand Bank és a Societe Generale elemzői annak ellenére, hogy a javuló időjárás miatt egyre jobbak a szójakilátások, írta az agrimoney.com internetes agrárpénzügyi portál.
"Az hogy a kukoricaárak mégsem emelkedtek a pénteki jelentés után - amiben 20 véka/acre-vel csökkentette az USDA a kukoricára kiadott előrejelzését - nagyon árulkodó", mondták a bank elemzői. "A rövid távú kockázatok mindenképpen csökkentek, és ugyan a beporzási időszaknak még nincs teljesen vége, a kukoricatermést meghatározó kulcsfontosságú időszak véget ért."

A gabonaárak valószínűleg elérték a csúcsukat ebben a negyedévben az Australia & New Zealand Bank elemzői szerint, ugyanis az árfolyamokat mozgató fő faktorok most a szeptemberi USDA-jelentésig egyelőre nyugvóponton vannak, mondták az elemzők.



CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03