Magasabb gabonaárakra van szükség

agrarszektor.hu
A kukorica egy szűk sávban mozog, a búza az augusztus első felében elért szintekről nagyjából 50 százalékot visszakorrigált, a szójánál pedig továbbra is az erős fundamentumok a meghatározóak. A héten fontos lesz, hogyan alakulnak az opciós kifutások a gabonapiacon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Magasabb gabonaárakra van szüksége a piacnak annak érdekében, hogy csökkenjen a kereslet" -  nyilatkozta a Reutersnek kedden Victor Thianpiriya, an AZN szingapuri árutőzsdei stratégája.

A Chicagoi Árutőzsdén 814,75 centen nyitott kedden reggel a kukorica szeptemberi határidős jegyzése, míg hétfőn este valamivel magasabban, 815,25 centen zárt. A szójabab novemberre szóló határidős jegyzése 1685 centen nyitott, előző este1,5 centtel zárt alacsonyabban. A búza jegyzése kedden reggel 879,75 centről indult, 0,25 centtel magasabbról, mint amennyin hétfőn este zárt.


Hétfőn délután újabb hírek érkeztek Oroszországból, a moszkvai SovEcon ismét csökkentette az orosz búzatermésre vonatkozó előrejelzését - 39-41 tonnára az előző 40,5 - 42,5 tonnáról - ami valószínűleg az elmúlt 9 év legalacsonyabb termése lesz, az Ikar pedig a teljes gabonatermésre vonatkozó előrejelzését rontotta, ami a tavalyi évhez képest valószínűleg 27 százalékkal fog csökkenni.

"A búza július 23-án 947,25 centen állt, augusztus 14-re viszont a szeptemberi jegyzések egészen 838,5 centig kúsztak vissza. Azóta a búza ebben a sávban mozog, ma a legnagyobb kötés eddig 886,27 cent volt, vagyis egy nagyjából 50 százalékos korrekciót láthattunk az elmúlt időszakban. A kukorica lassabban, oldalazva egy olyan 50 pontos sávban mozog, annak is inkább a tetején. A szójánál a legerősebbek a fundamentumok, a július 20-i 1777-es történelmi csúcsa óta visszakorrigált, ma eddig a legmagasabb kötés a novemberi szójára 1705 cent volt." - mondta Horváth Dávid, a Solar Capital árutőzsdei kereskedője.

Horváth szerint ezen a héten meghatározó lehet, hogy hogyan alakulnak a pénteki opciós kifutások, egyelőre nem lehet megjósolni sem, hogy inkább short-, vagy long-pozíciókat nyitnak majd a befektetők. "Továbbra sem lehet tudni, hogy mi fog történni a gabonapiacon az elkövetkezendő 2 hétben. Nagyjából bármi megtörténhet." - tette hozzá Horváth Dávid.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?