Fed bejelentés emelte az árakat az árutőzsdén

agrarszektor.hu
Újabb gazdaságélénkítő lépéseket jelentett be a tegnapi napon az amerikai jegybank (Federal Reserve), a hír hatására felélénkültek az USA tőzsdéi, ennek megfelelően növekedésnek indult a búza, kukorica és szója ára is - tudtuk meg a Solar Capital árutőzsdei kereskedőjétől.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A válság kezdete óta harmadszor él az amerikai jegybank a mennyiségi lazítás eszközével annak érdekében, hogy életet leheljen az USA gazdaságába. A bejelentés értelmében havonta 40 milliárdot költenek jelzálog-fedezetű kötvények vásárlására, egészen addig, amíg a gazdasági helyzet javulását nem látják.


A bejelentés hírére nagyot ugrottak az USA tőzsdéi, hatása, ha visszafogottabb mértékben is, de érezhető volt az árutőzsdén is. Mindhárom vizsgált termék esetében növekedésről beszélhetünk, bár a szójára nézve az egyhelyben toporgás találóbb megállapítás, 1746 dollárcentes nyitóárához képest mindössze egy dollárcentet tudott növekedni a nap végére.

A leglátványosabb növekedést a búza produkálta, mely 888 dollárcenten nyitott, ami zárásra 902 dollárcentig kúszott fel, esetében továbbra is reális az idén felállított lokális 940-950 dollárcentes csúcsok elérése a közeljövőben.


A kukorica 3 dollárcentes növekedése inkább minimálisnak mondható, a 770 dollárcentes nyitóárhoz képest mindössze 773 dollárcenten zárt. A tegnapi nap emelkedései azonban többnyire csak átmeneti jellegűek a Solar Capital árutőzsdei kereskedője szerint, a fundamentumok ugyanis nem változtak, így hosszabb távon vélhetően csak a szója esetében lehet komolyabb drágulásra, azaz az 1800 dollárcent környéki szint elérésére az év végén.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03