Október végéig igényelhető támogatás az erdőszerkezet átalakításához

agrarszektor.hu
A Magyar Agrárkamara felhívja az erdőgazdálkodók figyelmét, hogy október 31-ig igényelhető támogatás az erdőszerkezet átalakításához. Az ehhez kapcsolódó nem termelő beruházások esetében a támogatás mértéke hektáronként akár 2.090 eurónak megfelelő forintösszeg is lehet. A támogatási kérelmeket elektronikusan, ügyfélkapun keresztül kell beadni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az erdőszerkezet-átalakítási támogatás célja az erdők természetességének, biológiai sokféleségének, egészségi állapotának javítása. Ebbe a körbe tartozik a leromlott szerkezetű vagy idegen fafajokból álló erdőtársulások tájhonos, adott termőhelyre jellemző természetes erdőtársulásokká történő átalakítása, valamint a megfelelő elegyesség, illetve a több szintes állományszerkezet kialakítása. A 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet értelmében normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatás az alábbi tevékenységek elvégzésére igényelhető:

a) erdőállomány alatti erdősítéssel történő szerkezetátalakítás (1.400 eurónak megfelelő forintösszeg/ha);

b) tarvágást követő szerkezetátalakítás:

  • fafajcserével (1.019 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)
  • fafajcserével, tuskózással, gyökérfésüléssel (1.670 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)
  • fafajcserével, fainjektálással vagy tuskókenéssel (2.090 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)

c) állománykiegészítéssel történő szerkezetátalakítás (496 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)

A telepítéshez a támogatásra jogosult erdőgazdálkodók kizárólag igazolt származási bizonyítvánnyal rendelkező erdészeti szaporítóanyagot használhatnak fel. A támogatott területeken erdőrészletenként, részterületenként a területhatár állandósítását legkésőbb az első kifizetési kérelem benyújtásáig el kell végezni, és a jelöléseket a kötelezettségvállalási időszakban végig fenn kell tartani. A jogcímnél a legkisebb támogatható terület 1 hektár. Az a) és c) pontok esetében a támogatható terület legalább 1 hektár területű teljes erdőrészlet. A b) pont esetében pedig legalább 1 hektár területű teljes erdőrészlet vagy részterület. A részterületeknek együttesen el kell érnie az 1 hektárt.

Egy támogatási kérelemben többféle szerkezetátalakítási tevékenység elvégzését és azokon belül több erdőrészletet is meg lehet jelölni. A támogatási kérelmeket elektronikusan, ügyfélkapun keresztül lehet beadni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?