Megoldatlan az agrárcégek utódlása

agrarszektor.hu
10 éven belül esedékessé válik az utódlás kérdése az agrárcégek több mint felénél. A Budapest Bank kutatása szerint bár a nagy többség (77%) tisztában van vele, hogy évekig is eltarthat, amíg a vállalatirányításhoz szükséges tudást át tudja adni, az agrárcégvezetők több mint felének nincs még kiszemelt követője, és még kevesebben vannak azok, akik már el is kezdték az utód felkészítését az új szerepkörre. A probléma súlyát jól mutatja, hogy az utódot még nem találó vezetők közel egyharmada abban látja a megoldást, hogy eladja, vagy felszámolja vállalkozását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrárcégek vezetői nehezen találnak utódot, mert tapasztalatuk szerint a fiatalok számára a mezőgazdaság, mint életpálya nem vonzó, más területek érdeklik őket (52%), vagy tartanak az állandó kötöttségtől (50%), illetve az ágazatot jellemző túl sok bizonytalanságtól (46%). Igen kevesen gondolják csak úgy, hogy az új generációt vonzza ez a terület (33%). Aggasztó adat, hogy a válaszadók jelentős hányada olyannyira nem talál maga helyett megfelelő vezetőt, hogy a cég eladását (25 %) vagy felszámolását (4%) fontolgatja.

Az agrárcégek közel felénél (46%) az elkövetkező 10 évben aktuálissá válik az utódlás kérdése, sőt, ezek felénél már 5 éven belül. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók kétharmada szerint (77%) az átadás hosszú ideig, akár évekig is eltartó folyamat, ennek ellenére az agrárcégvezetők több mint felének (56%) nincs még kiszemelt követője, és még kevesebben vannak (32%), akik már el is kezdték az utód felkészítését az új kihívásra. A családi vállalkozások vezetői valamelyest tudatosabbak ezen a téren: 67%-uk tudja már, hogy ki viszi tovább a céget. 

"A Budapest Bank számára is fontos szempont, hogy a vállalatok irányítását megbízható kezekben tudja. A hatékony működés folytonosságának biztosításához elengedhetetlen a megfelelő tudástranszfer a cégeknél. Ügyfeleink ezen a téren is számíthatnak tanácsainkra, sokan élnek is ezzel, és nem csak pénzügyi, de a menedzsmenttel kapcsolatos kérdésekben is kikérik a véleményünket " - mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

A válaszadók jelentős része halogatja az átadást, és azért nem választott eddig utódot, mert még sokáig maga szeretné vezetni a vállalkozást (68%). Csak kevesen (18%) tervezik, hogy a cég átadása után teljesen kiengedni a gyeplőt a kezükből. Kétharmaduk - főleg a családi vállalkozások esetén - visszavonulásuk után is részesei szeretnének maradni a cég életének: 28% tanácsadóként kíván részt venni a cég operatív működésében, 23% a stratégiai döntésekbe vonódna be, 16% pedig továbbra is maga akarja meghozni a legfontosabb döntéseket.

Utódjától majdnem mindenki azt várja, hogy elkötelezett legyen a cég továbbvitelében, de ugyanilyen fontos, hogy a munkatársak és a cég környezete (vevők, beszállítók) bízzanak benne. Csekély részük látja szükségesnek ugyanakkor az agrárdiploma vagy pénzügyi/közgazdasági diploma meglétét.

Az agrárcégeket más szektorokban tevékenykedő vállalkozásokhoz képest kevésbé viselte meg a válság: többségük fogyasztásra termel, és termékeikre a kereslet - ha némileg csökkent is, de - stabil maradt az elmúlt években is. Számos egyéb kihívással azonban nekik is szembe kell nézniük.

Saját bevallásuk szerint a mezőgazdasági cégeknek a legnagyobb problémát a kedvezőtlen gazdaságpolitika (86%), a tőkeszegénység (84%) és az áfa mértéke (77%) okozza. Ennek megfelelően a szektort nagyban segítené a jövőben az átlátható gazdaságpolitika (84%), a kiszámítható jogi, adózási, szabályozói környezet (81%), de fontos lenne az átlátható pályázati rendszer (73%) és a foglakoztatási feltételek könnyítése (73%) is.

A mezőgazdaság kilátásait tekintve kivárnak a cégek: felük szerint az ágazat stagnálni fog az elkövetkező 3 évben, egyharmaduk szerint romlik majd, és csak 21% prognosztizált javulást. Saját vállalkozásukkal kapcsolatban optimistábbak: bár stagnálásra ugyanennyien számítnak, de itt jelentősebb azok száma, akik szerint a vállalkozásuk helyzete javulni (37 %), és csupán egyötödük véli úgy, hogy romlani fog a jövőben.

A kutatásból az is kiderült, hogy az agrárcégek a bankoktól elsősorban kiszámítható és hosszú távú együttműködést várnak el. "A Budapest Bank következetes üzletpolitikájával, a válság előtt is jellemző konzervatív hitelezési gyakorlatával ezt az elvárást maximálisan kielégíti, és az agrárvállalkozásokhoz hasonlóan a célok közös megvalósításában, a tartós partnerségben hisz" - mondta Tóth Viktor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?