Még idén 10 milliárd juthat energiahatékonyságra

agrarszektor.hu
Az NGM módosító indítványt adott be a 2012-es költségvetéshez, amely szerint a széndioxid kibocsátási egységek eladásából 2012 során befolyó bevételek majdnem felét energiahatékonyságra kell költeni és a Zöld Beruházási Rendszeren (ZBR) keresztül kell felhasználni. Ezzel a lépéssel még az év hátralevő részében új lendületet kaphatnak az energiahatékonysági beruházások.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A módosítás azt a kb. 18 Md Ft értékű, az EU szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerben létrejött nemzeti kvótavagyont érinti, amely a 2008-12-es Nemzeti Kiosztási Tervben értékesítésre félretett mennyiségből, illetve a kibocsátás-kereskedelemi rendszerbe belépő új üzemek számára félretett, de fel nem használt mennyiségből keletkezett.

A módosítás értelmében a bevételek fele az általános költségvetésbe kerül. A megmaradt összegből levonják a fejlődő országoknak még 2009-ben ígért klímavédelmi fejlesztési segélyek összegét (kb. félmilliárd Ft) A maradék fordítható "energiahatékonysági programokra". Ennél közelebbi meghatározást nem ad az indítvány. A ZBR-ben már most is több mint 10 Md forintnyi befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott projekt van. Ezek jórészt kifizethetők lesznek, ha a teljes kvótavagyont értékesítik.

Dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) igazgatója szerint: "Nagyon jó hír ez a módosító indítvány, a MEHI már 2012 nyarán javasolta a Kormánynak, hogy a 2012-es kvótabevételeket a ZBR keretében energiahatékonyságra fordítsa. Ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja annak, hogy ezeket a forrásokat csatasorba állítsuk a munkahelyteremtésért és a gazdasági növekedésért, és az éghajlatváltozás ellen vívott harcban. 

Reméljük, hogy a 2013-től rendszeresen érkező évi 15 Md Ft kvótabevételt is energiahatékonyságra, különösen épület-energiahatékonyságra fordítja a Kormány. Ez így történik Németországban, Franciaországban és más tagállamokban. 2013-tól azonban viszont a jelenlegi ZBR-nél sokkal hatékonyabb, kedvezményes hiteleket is adó rendszert kéne kialakítani, illetve a karbonforintokat összekapcsolni EUs támogatásokkal, illetve kereskedelmi banki forrásokkal."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?