Harmadával csökkent tavaly a hazai mezőgazdaság GDP-aránya

agrarszektor.hu
Míg 2011-ben 4,6 százalékát adta a mezőgazdaság a nemzeti összterméknek, addig tavaly 3,1 százalékra csökkent ez az arány az Agrárgazdasági Kutatóintézet vezetője szerint.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kapronczai István a XIV. Észak-magyarországi Borászati Konferencián tartott előadásában hangsúlyozta, a mezőgazdaság Magyarországon a ráépülő szektorokkal együtt mintegy 800 ezer embernek munkát adó mezőgazdaság stratégiai ágazatnak számít. Önmagában a GDP 3-4, az élelmiszeriparral, mezőgazdasági-vegyiparral és kereskedelemmel együtt pedig annak 11-12 százalékát teszi ki. Azonban míg világszerte az élelmiszergazdaság stratégia szerepének erősödésével párhuzamosan az élelmiszertermelés 40 százalékkal nőtt, addig hazánkban az elmúlt évtizedekben 20 százalékkal csökkent az agrárágazat teljesítménye.

Az AKI vezetője szerint elsősorban a piaci rések megtalálása lenne a magyar agrárium fejlődésének előfeltétele, mivel a világ agrárexportjának csupán 0,8 százalékát adja Magyarország, így nem képes ármeghatározó mennyiséget termelni. Elmondása szerint a szőlő-bor ágazat ugyancsak visszaesett az elmúlt két évtizedben, miközben a világ bortermelése stagnált. Jelenleg a '89-es szint 60 százalékát produkálja a hazai ágazat, a világ borexportjából a korábbi 1,6 százalék helyett csupán 0,3 százalékkal részesül.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03