Nagyobb védelmet kap a csemegekukorica

agrarszektor.hu
Komoly magyar agrárdiplomáciai sikerként értékelte Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, hogy a Kanadával folytatott átfogó gazdasági és kereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokon sikerült elérnünk: a csemegekukorica felkerül az úgynevezett "érzékeny termékek" közé, így ez a termék nagyobb védelmet kap.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyar mezőgazdaságot hátrányosan érintette volna, ha a Bizottság a csemegekukorica esetében elfogadja a "nem érzékeny" mezőgazdasági termékekre vonatkozó kanadai liberalizációs javaslatot. Magyarország évtizedek óta világviszonylatban is dobogós helyen áll a csemegekukorica konzerv előállításában. Magyarország fagyasztott csemegekukoricából éves szinten 42 millió euró értékben, míg konzerv csemegekukoricából 170 millió euró értékben exportál, ezzel pedig az unió egyik legnagyobb exportőre.

Magyarország mindezek mellett üdvözli az Európai Bizottságnak az európai iskolagyümölcs-programról készült jelentését. A dokumentum szerint ugyanis a program sikeres, és megfelelő eszköz arra, hogy a gyermekek, illetve a szülők fogyasztási szokásait kedvezően befolyásolja, mind a gyerekek, mind szüleik több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak. A bizottság éppen ezért azt javasolja, hogy a programra fordítható összeget 90 millióról emeljék 150 millió euróra, a társfinanszírozás arányát, vagyis az uniós szerepvállalás mértékét a programban emeljék 50-ről 75 százalékra, a felzárkózó térségekben - mint amilyen egy kivételével az összes magyarországi régió - pedig 75 százalékról 90 százalékra.

A bizottság adatai alapján a program a résztvevő 24 országban a 2010/11-es tanévben 8 millió gyerekhez összesen 43 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt juttatott el. Magyarország az elejétől kezdve részt vesz az európai iskolagyümölcs-programban. Jelenleg mintegy 1800 iskola csaknem 300 ezer alsó tagozatos diákja jut így zöldséghez és gyümölcshöz. A program magyarországi éves költségvetése, az uniós és a saját forrásokat is számítva a kezdeti 872,5 millió forintról 2,35 milliárd forintra nőtt. 2013-ban pedig várhatóan az ötödik és hatodik osztályos tanulók is bekapcsolódhatnak a programba, és a választható zöldségek és gyümölcsök köre is bővül - ismerteti a mezőgazdasági tanács üléséről készült összefoglaló.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?