A kormány megoldja a húságazat problémáit

agrarszektor.hu
A húságazatot érintő kérdésekről egyeztetett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán a felsőzsolcai Sajó-hús Kft.-ben, ahol azt mondta, a kormány vállalta, hogy megoldja a húsipar problémáját.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A politikus úgy fogalmazott: az ágazat problémája kezelhető, a megoldás azonban mindenki számára más és más lesz, más a megoldás Gyulán, Pápán, Kaposváron és más Felsőzsolcán.

Vannak üzemek, amelyek még talpon vannak, és vannak olyanok, amelyeknek segítséget kell nyújtani - tette hozzá, megjegyezve: a segítségnyújtás két részből áll, az értékesítési problémák megoldása a cél, illetve a folyamatos forráshiány kezelése.

Közölte, a Magyar Fejlesztési Bank megnyitotta csaknem 15 milliárd forintos forgóeszköz-hitelkeretét, amelyre már lehet pályázni, a kormány által elfogadott sertésstratégia pénzügyi kerete pedig az idén 2,6 milliárd forint. Ez egyrészt marketing célra fordítható, másrészt pedig a feketegazdaságot visszaszorító forráslehetőséget jelent az ágazat szereplőinek.

Emlékeztetett arra, hogy április elsejétől "indul a fordított áfa az élő és a félsertés tekintetében, amitől jelentős eredményeket remél a kormány". Elmondta, a feketegazdaság mintegy 40-50 milliárd forintot von ki az ágazatból, a fordított áfának köszönhetően ez reményeik szerint visszaszorul majd.

Budai Gyula hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az iránt, hogy hozzájáruljon a húsipari szektorban a foglalkoztatási szint fenntartásához, javításához. Felsőzsolcán, a Sajó-húsnál közvetlenül hatvanegy ember munkájáról van szó, közvetve azonban ennek többszöröséről - tette hozzá.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a húságazat talpra állításához minden lehetőséget megragadnak. Abból a mélyből, ahová az ágazat jutott, csak egy komplex ágazati stratégiával lehet kijönni, "az a meggyőződésem, hogy ez a stratégia kész". Ennek pedig a nemzeti tenyésztési program, teljes körű technológiai fejlesztés és professzionális takarmányintegráció az alapja - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03