Sok a szabálytalanság, fokozottan ellenőriz a Nébih

agrarszektor.hu
Fokozottan ellenőrzi a külföldről érkező zöldségeket és gyümölcsöket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az elmúlt hetekben öt szállítmányt, több mint 60 tonna terméket zároltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közös ellenőrzések során - közölte szerdán a Nébih.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hatóság közleménye szerint a téli tárolásból származó termékek, például az alma, burgonya, káposztafélék hazai kínálata tavaszra csökken, a keresletet a forgalmazók külföldi termékekkel fedezik, emellett ilyenkor nő a primőr termékek, a paprika, paradicsom, saláta behozatala is.

Az elmúlt hetekben számos vizsgálatot végeztek a megyei NAV pénzügyőrei és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai. Ezek célja a minőség ellenőrzése mellett az országba beszállított jelöletlen, nem nyomonkövethető zöldség- és gyümölcsszállítmányok, illetve a forgalmazók felderítése.

A Nébih tájékoztatása szerint eddig öt szállítmányt zároltak és vontak ki a forgalomból, 35 tonna burgonyát és 3 tonna almát megsemmisítettek, egy 24 tonnás almaszállítmánynál pedig még tart a zárolást követő hatósági eljárás. Az ellenőrzött tételek több országon keresztül, vélhetően Lengyelországból indultak, azonban az áru jelöletlensége miatt a származás azonosítása nem volt lehetséges.

Az elmúlt egy hónapban a belföldi forgalmazók kockázatbecslésen alapuló ellenőrzése során 499 kis- és nagykereskedelmi egységben 1321 tételt vizsgáltak, ebből 777 volt külföldi származású. Kifogást 221 esetben találtak az ellenőrök. A nem nyomonkövethető, jelöletlen tételeket minden esetben zárolták és megsemmisítették - közölte a Nébih.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?