Importra szorul hazánk sertéspiaca

Agrárszektor
Komoly szabályozási problémák vannak a hazai sertés ágazatban. A pályázatok az állattartóknak nem elérhetők, és a fekete vágások is nagyon jelentősek. Antal Gábor, aki a Vágóállat és Hús Terméktanács alelnök, úgy véli, hogy a problémákon egy jól működő pályakövetési rendszer tudna segíteni.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Szükséges-e az import?

Magyarország jelenlegi vágó sertés állománya megközelíti ugyan, de nem éri el a három milliós példányszámot, ez csak azért gond, mert a magyar szükségletek ennél sokkal nagyobbak. Antal Gábor, a Vágóállat és Hús Terméktanács alelnöke elmondta, hogy hazánkban évente 4,5 millió kilógramm sertéshúst fogyasztunk, ami azt jelenti, hogy szükségünk van importra, ráadásul elég nagy mennyiségben.

A behozott termék élő, vagy hasított fél sertés esetleg csontos hús formájában érkezik az országba. Gyakorlatilag egész Európa területeiről érkezik hozzánk import áru, mégis a legnagyobb sertésbeszállítóinknak Lengyelország, Németország, Hollandia és Dánia számít, közülük is Lengyelország a legkiemelkedőbb, hiszen a nálunk éppen gondokkal küszködő ágazat náluk jelenleg virágzik a legjobban.

Mi okozza a problémát?

A sertés ágazat hanyatlása már a rendszerváltás óta érezhető, mégis egy komolyabb zuhanás figyelhető meg az EU csatlakozás éveiben a sertés mennyiségét tekintve.

Az alelnök elmondta, hogy ennek a hanyatlásnak nagyon komplex okai vannak. Kiemelte, hogy az egyik ilyen ok az Európai Uniós támogatási rendszerek, hiszen a csatlakozással átvettük az uniós struktúrát. Ebben az agrártámogatások túlnyomó része a földel rendelkező, főleg növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságoknak megy. Az állattenyésztők gyakorlatilag semmilyen pályázati lehetőséghez nem jutnak, ez is az oka, hogy a régebben jól működő nagyüzemeket, melyekből elég sok volt az országban, egymás után leépítették. Ez a többi uniós országban gazdaságon belül realizálódik, és így sokkal arányosabb.

Antal Gábor a másik kiemelendő problémának azt látja, hogy nem tudjuk kezelni a hazai belső piacunkat, mivel a termelők és a feldolgozók nem érik el a fogyasztókat a magyar termékekkel. Ez annak is köszönhető, hogy nincs termékpálya, nem tudjuk követni az élőállatok útját a születéstől a piacra kerülésig, így elég széles teret hagyva a fekete kereskedelemnek a szektorban, a hazai piacon lévő termékek 30-40 százaléka ilyen úton került oda.

Az alelnök példaként a hasonló népességű Ausztriát hozta fel, hiszen ott a mi átlag 28kg/fő/éves fogyasztásunkkal ellentétben ott átlag 42 kilogramm sertéshúst eszik meg egy ember esztendőnként. Ez azért van így, mert az osztrák szabályozás jobb. Ráadásul ott az export-import arányokat is sokkal ésszerűbben kezelik, pedig az állomány közel akkora mint hazánkban.

Az árak

A sertés termelői árát elég nehéz meghatározni, hiszen gyakran mozog, és rengeteg minden befolyásolja, de leginkább a világpiaci árak vannak rá hatással. Nagyon meghatározó szereplője ennek a piacnak az amerikai kontinens, azon belül is Brazília - tudtuk meg az alelnöktől. Az euró dollár árfolyam pedig nagyon lényeges, hiszen ha a dollár változik, azzal együtt változik a tengeren túli import mennyisége is.

A piaci árak már nem ennyire komplikáltak. Az élő állat éves ára 300 és 330 forint között volt kilónként, jelen pillanatban 300 forinton áll. A feldolgozott termékek közül a legkedveltebbek a karaj, illetve a comb, melyek közül az első kilónként 1000 forint körül szokott mozogni, az utóbbi pedig 600 és 800 forint közé tehető.

Ilyenkor az ünnepek közeledtét már októberben kezdi érezni az ágazat. A terméktanács alelnöke elmondta, hogy ilyenkor a nagyobb a kereslet a sertés termékekre, de ez a megemelkedés nagyon elenyésző, főleg annak a fényében, hogy pangott az érdeklődés.

A megoldások

Antal Gábor a megoldást abban lát, hogy hazánknak ki kellene építenie egy jól működő termékpálya rendszert, hiszen ha pontosan tudjuk, hogy élő illetve feldolgozott sertésből mennyi van a piacon, akkor a fekete kereskedelem gyakorlatilag teljességgel kizárható. Véleménye szerint ez lenne az első lépés egy jobb és jövedelmezőbb ágazat felé.

Hozzátette, hogy a pályázati rendszer hiányosságaival Magyarország nem tud mit tenni, hiszen ezeket az Európai Unió határozza meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?