Kifogyhat Románia búzából, hazánkból importálnak

agrarszektor.hu
"Drága a búza, kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor, s már kilenc banit kérnek kilójáért, már ahol van még eladó. Itt a Szilágyságban és a közeli Szatmár és Bihar megyében ugyanis egy zsákkal sem kapható." - mondta az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak a régió egyik legnagyobb búzafeldolgozója.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Kétszer olyan drága a búza, mint tavaly ilyenkor, s már kilenc banit kérnek kilójáért, már ahol van még eladó. Itt a Szilágyságban és a közeli Szatmár és Bihar megyében ugyanis egy zsákkal sem kapható. Már Nagykároly környékén is üresek a magtárak, mindent eladtak. Most Magyarországon próbálkozunk, mert már csak két-három heti készletünk van, s lépnünk kell, mielőtt le kellene állunk a munkával" - mondta a lapnak a feldolgozó.

Szerinte ha a kormány nem akarja, hogy a kenyér ára az egekbe törjön, akkor az új termésig fel kellene szabadítania az állami búzatartalék egy részét. Egyúttal meg kell keresni azokat az ösztönzőket, amelyek a búzatermesztést segíthetik.

Fazakas János, a csíkszeredai székhelyű Harmopan Rt. beszerzési osztályának vezetője lapunknak elmondta: ők is szembesültek azzal a problémával, hogy apadóban van a hazai búzakészlet.

"Egyáltalán nem volt gyenge a hazai gabonatermés idén, csak a nagymennyiségű export miatt mostanra nagyon kevés sütésre alkalmas búza maradt az országban. Ez természetesen befolyásolja a piacot, tehát ami maradt, annak megugrott az ára - magyarázta egy csíkszeredai székhelyű Harmonpan Rt. Vezetője. A Harmopan az utóbbi időben főként Magyarországról szerzi be a gabonát, körülbelül ugyanannyiért, amennyibe az a hazai piacon kerülne.

Kelemen Atilla, a román parlament alsóházának képviselője, a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottság alelnöke a lapnak elmondta, hogy a sok eső miatt nagyon kevés olyan minőségi gabona termett, amely megfelel a kenyérliszt követelményeinek. Ezért még az aratás előtt fel kellett volna készülni az államnak arra, hogy elegendő tartalékot halmozzon fel és Románia ne szoruljon importra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?