Klímacsúcsról jelentjük: életmódváltás nélkül nem megy!

agrarszektor.hu
A jelenleg is folyó, III. Magyarországi Klímakonferencia második részében pódiumbeszélgetésre került sor, melyen öt meghívott előadó, köztük a TESCO műszaki és fenntartási igazgatója vett részt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 10-10 perces előadásláncot Prof. Dr. Tánczos Lászlóné, a BME egyetemi tanára kezdte, aki a szállítás és közlekedés területén elérhető kibocsátáscsökkentés lehetőségeiről beszélt. Előadását az EU 27 tagállamának közlekedését, és szállítását jellemző károsanyag-kibocsátási adatok ismertetésével kezdte, melyből kiderült, hogy mindkét területen elsősorban a közúti, és a légi közlekedés a legszennyezőbb megoldás.

A lakosság és a GDP várható változásából kiindulva ráadásul a helyzet csak romlani fog, amit a motorizáció üteme is alátámaszt. Az EU elvárásairól is szót ejtett a professzor asszony előadásában, melynek eléréséhez hazánknak múltbeli és külföldi stratégiákat kellene elemeznie, a legjobb megoldások átemelésével. Emellett EU konform közlekedéspolitikára, terület- és közlekedésfejlesztési stratégiára, valamint rugalmas, operatív irányításra van szükség itthon.

Az üzleti szféra képviseletében Dézsi Ferenc, a TESCO műszaki és fenntartási igazgatója tartott előadást, aki a TESCO áruházak fenntartható fejlődést szolgáló műszaki megoldásait ismertette. Mint megtudtuk, a TESCO a hetedik legnagyobb villamosenergia-fogyasztó hazánkban, azonban igyekszik minél inkább megújuló energiaforrásokra támaszkodni. Ennek érdekében az új áruházakat már ennek a szemléletnek megfeleően építik, a régieket átalakítják, optimális üzemeltetésben gondolkodnak, az eladótéri lámpákat lecserélték energiahatékonyra, mozgásérzékelőket, időprogram kapcsoló berendezéseket alkalmaznak, napkollektorokat helyeznek el az áruházak tetején.

Az előadók között szintén felszólalt Lontay Zoltán, a GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. irodavezetője is, aki az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fogalmai közötti különbségeket elemezte. Mint elmondta, az energiafelhasználási volumenek egyre növekszenek, annak ellenére, hogy ismerjük a hatékonyságnövelés módjait. Éppen ezért életmódváltásra lenne szükség, vagyis kevesebb fogyasztásra, és tudatosabb energiafelhasználásra. Mítosz ugyanis, hogy a technológia megoldja a problémákat - mondta Lontay.

Az első pódiumbeszélgetést Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke zárta, aki az erdők energetikai jelentősége mellett, azok levegőtisztításban betöltött szerepéről is beszélt. Mint elmondta, korábban 20 ezer hektár új erdő telepítésére került sor, ma azonban már csak 3-5 ezer hektár új erdőt telepítenek.

A fafelhasználási ágazat erősítésével jelentős számú munkahelyet lehetne teremteni, ráadásul lehetővé válna, hogy égetésre valóban csak a hulladéknak minősülő fát használjuk fel - tette hozzá Luzsi.

A második pódiumbeszélgetés témája a védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken címet viseli, melyről szintén tudósítunk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02