Van remény a juhtenyésztőknek

Agrárszektor
Bár harminc évvel ezelőtt azt lehetett mondani, hogy a magyar juhtenyésztés húzó ágazata a hazai mezőgazdaságnak, ma már a szükséges 1 milliós egyedszámot sem érik el a termelők, mégis lehet remény ezen szektor felélesztésére, legalábbis az állami, és EU-s támogatások erre engednek következtetni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon a sertés- és baromfitenyésztés mellett nagyon komoly hangsúlyt kapott a juhtenyésztés is annak idején. Mára azonban a helyzet korántsem ilyen jó, hiszen a magyar juh állomány komoly visszaesést mutatott az utóbb években.

1970-ig a juhtenyésztés elsőrendű célja a gyapjúfeldolgozó ipar nyersanyaggal való ellátása volt. Ekkor azonban a külföldi piaci alakulások lehetővé tették a komolyabb gyapjú importot hazánkba, minek következtében az itthoni tenyésztés ellehetetlenülése kezdett jelentkezni, így több gazdaságot is felszámoltak.

1980-ban azonban a külhon érdeklődni kezdett a juh hús iránt, így a magyar gazdaságok a hízlalást tűzték ki célul, hogy az ágazat megfelelően el tudja látni a hús exportját. A gond az volt, hogy az előzmények miatt hazánkban már nem volt megfelelő nagyságú az állatállomány. Ráadásul az élőállat külföldi értékesítése sem szolgálta megfelelően hazánk érdekeit, hiszen a vásárlók maguk válogathatták ki a legjobb példányokat.

Ennek következtében a 70-es évek 3,5-4 milliós juh állománya ma már nem éri el az 1 milliót sem.

Idén mégis reménykedhet az ágazat, hiszen az MVH "de minimis" néven támogatást nyújt az anyajuhtartással és tenyésztéssel foglalkozó, csaknem 6 ezer gazdálkodó részére. Ennek összege 2,6 milliárd forint. Ezt az összeget azok kaphatják meg, akik kifejezetten hús előállítás céljából tartanak anyajuhokat.

Az Európai Unió is segíti a magyar juhtenyésztőket, hiszen támogatást tett lehetővé 1146 ezer egyed anyajuh tartására. Ez azért is érdekes, mert ezt a mennyiséget nem éri el az állomány. A KSH adatai szerint 2010 decemberében összesen nem érte el a hazai anyajuh állomány a 900 ezer példányt.

Emellett nem szabad azt a tényt figyelmen kívül hagynunk, hogy a környező országok komoly konkurenciát jelentenek a hazai értékesítőknek, hiszen ha Románia helyzetét vesszük, náluk jelenleg az anyajuh állomány meghaladja a 12 milliós egyedszámot, így Románia EU-csatlakozása fenyegeti a hazai export sikerességét.

Ebből következik, hogy bár komoly hanyatlásban van máig az ágazat, a támogatások segítségével mégis van némi remény a magyar állattenyésztés ezen részének felélesztésére, mindenestre a környező konkurencia hatásainak kezelésére a támogatásokon kívül a gazdálkodók pozitívabb hozzáállása is szükséges lesz.

NEKED AJÁNLJUK
Drágul a bárány Európa-szerte
Állattenyésztés

Drágul a bárány Európa-szerte

Különösen a könnyű bárány ára emelkedett – egy hét alatt 3 százalékot nőtt, de Bulgáriában kétszámjegyű a drágulás mértéke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?