Pálinkafőzési kiskáté: mennyi is az ötven liter?

agrarszektor.hu
A házi pálinkafőzés legalizálása igencsak megosztja a közvéleményt: a bérfőzők piacvesztéstől, a nagy pálinkaházak minőségromlástól és hírnévvesztéstől tartanak, ezzel szemben a pártolók úgy vélik, csak egy már hosszú évek óta illegalitásban űzött tevékenység ellenőrzés alá vonásáról van szó. A törvény megszületett, lássuk, mekkora szabadságot enged a házi főzőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az országgyűlés idén júliusban megszavazta a jövedéki törvény módosítását (2010. évi XC. Törvény egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról), melynek nyomán 2010. szeptember 27-től legálissá vált az otthoni pálinkafőzés, méghozzá jövedéki adó megfizetése nélkül.

Mióta a parlament megszavazta a salátatörvényt, sokan tévesen úgy hiszik, házi pálinkát bárki, bármilyen mennyiségben főzhet, korlátozás nélkül. A tévhiteket eloszlatandó, röviden összefoglaljuk a törvény egyes rendelkezéseit a házifőzéstől, a bérfőzetésen át, egészen az értékesítésre vonatkozó szabályokig.

Ki, mennyit és hogyan főzhet?

A törvénymódosítás értelmében a saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél a főzést nem kell sehol előre bejelenteni, a 100 liter kapacitás alatti készüléket nem kell engedélyeztetni és 50 liter, 86 fokos párlatig (a liter és a szeszfok szorzatának század része a 43 hektoliterfokot nem haladhatja meg) jövedéki adót sem kell fizetni. A magánfőző által egy évben előállított párlat mennyisége ugyanakkor összesen nem haladhatja meg a 200 liter tiszta szesz mennyiséget.

Az otthon, vagy bérfőzésben készült pálinka el is adható. Értékesítést azonban csak regisztrációs számmal rendelkező, kistermelőnek minősülő személy folytathat, a saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás, vagy falusi szálláshely-szolgáltatás során, méghozzá kizárólag zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres kiszerelésben. A párlatzárjegyek megrendelésére a hatósági felügyeletet ellátó megyeszékhelyi vám- és pénzügyőri hivatalnál van lehetőség, ahol a zárjegyek előállítási költségét is meg kell fizetni.

Értékesítés, valamint az 50 litert meghaladó házifőzés esetén az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni, és jövedéki adót meg kell fizetni. Ez hektoliterfokonként továbbra is 2761 forint jövedéki adót jelent, ami 1 liter 50 fokos párlat esetében 1380 forint. A bejelentést kizárólag írásban lehet benyújtani a vámhatóság által rendszeresített nyomtatványon, vagy a vámhatóság internetes honlapjáról letöltött és kinyomtatott formátumban. A hatóság 5 munkanapon belül a bejelentett mennyiségre származási igazolványt állít ki, feltéve, hogy a magánfőző az adót megfizette.

Fontos tudni, hogy egy háztartásban akkor is csak 50 liter párlat állítható elő adómentesen, ha abban több magánfőző él, vagyis az adómentes mennyiséget a háztartásban élő magánfőzők nem vonhatják össze.

Mit mond a törvény a házi berendezésekről?

Az új törvény egyetlen kikötést tartalmaz a házi főzőberendezésekkel kapcsolatban, mely szerint maximum 100 liter üsttérfogatú lepárlót lehet használni, ez alatt azonban még regisztráltatni, bejelenteni sem kell sehol. Ez tehát azt jelenti, hogy a sufniban tárolt, házilag összetákolt berendezésekkel sem tilos a főzés, csak éppen a biztonság, és a párlat minősége nem garantált.

Az új, korszerű berendezések azonban nem olcsók: a 100 liter űrtartalmúak ára 230-300 ezer forint között mozog itthon, de akadnak 900 ezer forintos (duplafalú) lepárlók is.

Sokan persze külföldről szerzik be a szükséges berendezéseket: idén. még a törvény életbe lépése előtt rekord keresletről számoltak be a környező országok szakkereskedői, sokhelyütt szinte teljesen kifogytak a raktárkészletből. Ami a külföldi árakat illeti: a legolcsóbbak kint is több száz euróba kerülnek, míg az átlagméretű berendezések ára meghaladja az ezer eurót.

Könnyedén megspórolható azonban a beruházás összege a bérfőzdék szolgáltatásainak igénybevételével, ahol 50 literig szintén adómentes a főzetés, literenként hozzávetőleg 500-700 forintos költség mellett.

Ki ellenőriz?

A fenti szabályok olvasatán felmerül a kérdés: miként ellenőrizhető majd, hogy valóban a háztartásonként megengedett mennyiségű pálinkát főzi-e valaki, vagy sem? A válasz: nehezen. A jövedéki szabályokban meghatározottaknak ugyanis csak egy részét ellenőrzi a Vám- és Pénzügyőrség: többek között a bejelentési kötelezettség teljesítését, a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását (a párlat továbbra sem elajándékozható). A vámhatóság végzi például a bérfőzetőkre, vagy a magánfőzőkre vonatkozó bejelentések kivizsgálását is. Nem foglalkozik azonban a berendezések használatával kapcsolatos előírások ellenőrzésével, vagyis a desztilláló berendezés technológiai, műszaki paramétereit, alkalmazhatóságát és biztonságos használatának feltételeit nem vizsgálja.

Mi vár a szabálysértőkre?

Természetesen a fenti szabályokat be nem tartó magánfőzőket a törvény bünteti. Aki az adó-megállapításhoz szükséges adatok esetében valótlant állít 20 ezertől, 200 ezer forintig terjedő jövedéki bírsággal büntethető.

Aki házilag lefőzött pálinkáját nem kistermelőként, saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás, vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében értékesíti, arra a vámhatóság jövedéki bírságot szab ki.

Ezen túl a vámhatóság magánfőzésre használt desztillálóberendezést is lefoglalhatja.

Mi a helyzet a környező országokban?

A szeszfőzdék működése az EU-ban nincs közösségi szinten szabályozva, a tagországok saját hatáskörben alakíthatják ki a működés feltételeit. Romániában a tavaly életbe lépett szabályozás szerint minden háztartás 500 liternyi 50 fokos gyümölcspárlatot készíthet. A megengedett mennyiségen felül minden száz litert 375 euró adó terhel.

Ausztriában csak a bejelentett, bejegyzett gyümölcsterülettel rendelkező gazdálkodó tarthat otthon saját pálinkafőző berendezést, és 200 literig 50 százalékos adókedvezmény illeti. Értékesíteni pedig a bolttal, panzióval, szállóval rendelkező gazdának van joga, továbbá vidéki rendezvényeken adhatja el közvetlenül a fogyasztóknak. 

Svájcban szintén engedélyt kell kérni a házi lepárlókhoz, de 30 liter, saját használatra szánt párlat alatt jelentős adókedvezmények járnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?