Nincs kártérítés az ártérben építkezőknek

agrarszektor.hu
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kijelentette a vízkárelhárítás hatékonyabbá tételét tartalmazó törvény módosításával kapcsolatos vitában, hogy azon gazdálkodók, akik ártérben építkeznek, nem kaphatnak kártérítést. A vitában ezt kifogásolták páran, véleményük szerint a tervezett szabályozásról szóló társadalmi egyeztetés elmaradt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Harangozó Gábor úgy vélekedett, hogy az elmúlt év tapasztalatait figyelembe kell venni, és ezeken a területeken is lépni kellene valamit. Abban viszont egyetértés született, hogy a jogi szabályozásnak hatékonyabbá kell tennie az állami beavatkozásokat.

A problémák csak abból adódtak, hogy Bányai Gábor képviselő önálló indítványként terjesztette elő a törvénymódosítást, így kerülve meg a társadalmi egyeztetéseket. Pontosan arról sincsen adat, hogy az új ártéri szabályozás mekkora mezőgazdasági területet, illetve mennyi ingatlant érint, továbbá mennyien fognak kártérítést igényelni, és arra miből lesz keret.

Az Új Széchenyi Terv keretein belül épülő új víztározók megépítésével viszont 100 milliárd forintokat tehet félre az állam, hiszen ezeknek hála nem kell majd évente gyakran védekezni az árvizek ellen, valamint az ezek okozta károk után milliárdos kártérítéseket kifizetni.

Bányai Gábor elmondta, hogy véleménye szerint így sokkal olcsóbban jönnek ki még akkor is, ha figyelembe veszik a nagyvízi árterekben épült ingatlanok kártérítését is. A másik tábor szerint azonban ez ellehetetleníti az embereket, mivel sok olyan építési engedéllyel épült ingatlanról van szó, melyek tulajdonosai nem ismerték az ezzel járó kockázatokat.

Erre a válasz az volt, hogy mivel ezek az területek nagyon drágák, nem a szegények építkeznek ilyen területeken, ezt statisztikák is igazolják, ettől függetlenül a jövőben nem lesz lehetőség az árterekben való építkezésekre, mert a kormány azt nem engedélyezi.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?