Sertésválság fenyegeti az Uniót: 17 millió állat tűnhet el

agrarszektor.hu
Az Európai Unió sertésállományának csökkenése idén akár duplájára nőhet, nem csak az emelkedő takarmányköltségek, de az állatokat fenyegető járványok következtében is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal (USDA) szakértői szerint 2011-ben akár a 2,7 százalékot is elérheti az EU sertésállományának csökkenése, amely jelentősen meghaladj a 2010-es 1,2 százalékos, valamint a 2 évvel ezelőtti 0,6 százalékos csökkenést.

A várakozások mögött elsősorban az állattartók számának várható csökkenése áll. A takarmányárak emelkedése ugyanis jelentősen megnöveli a termelési költségeket, melyeket a termelői árakba nem tudnak maradéktalanul beépíteni, ezen kívül a sertéstelepekre vonatkozó szigorú előírásoknak sem tud minden tenyésztő megfelelni.

2007 óta a sertéstartók profitrátája egyre csökken, ami jelentősen visszavetette a fejlesztési, beruházási kedvüket - derül ki az USDA jelentéséből.

Nem elég profitábilis az üzletág

A folyamatot ugyan elsősorban a gabonaárak emelkedése indukálta, azonban a januári német dioxinbotrány is lefelé nyomta az árakat, mivel a fogyasztók elfordulása miatt.

Számos európai országban a vártnál nagyobb mértékű áresés következett be, habár az Európai Bizottság intervenciós felvásárlása némiképp stabilizálni tudta a piacot. Februárban ennek megfelelően az árak némileg emelkedtek, de még így is alacsonyabbak maradtak annál a szintnél, mely mellett az állattartók profitot tudnának realizálni.

A legfrissebb becslések szerint az európai sertésszám jelenleg 146,3 millióra tehető, azonban 2011 év végére 17,4 millióval kevesebbet várnak a szakértők, amely 2000-hez képest több, mint 10 százalékos állománycsökkenést jelentene.

Francia-német vita

Különösen rosszak a kilátásai a dán, francia, spanyol és Benelux országbeli sertéstenyésztőknek, míg az Egyesült Királyságban várhatóan növekedni fog az állatállomány, köszönhetően a hatékonyabb takarmányozásnak és járványmegelőzésnek. Németországban az olcsó - főként bevándorlókból álló - munkaerő eredményezhet alacsonyabb termelési költségeket, és így némiképp magasabb profitot az állattartóknak.

Franciaország már hangot is adott abbéli felháborodásának, hogy Németország versenytorzító előnyökre tesz szert a bevándorlók olcsó munkaerejéből, így a Bizottságtól várnak fellépést az ügyben.

Hazánkat is fenyegeti a sertésválság

A mezőgazdasági árak emelkedése hazánkban is a jövedelem kiesést eredményez a termelők egy része számára. Ezt főként a gabona és olajosmag-termesztők, valamint a cukorrépa- termelők érzékelik, de az állattenyésztőknek - például a sertés- vagy baromfitartóknak - is többletköltségekkel jár majd.

Az előállt helyzet miatt a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) a parlamenti mezőgazdasági bizottság azonnali összehívását szorgalmazza, szerintük ugyanis a sertés- és a baromfiágazatban válság alakult ki, és az állatok kényszeretetése és -vágása folyik. Az MSSZ korában nyílt levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek is, és demonstrációkat helyezett kilátásba, ha nem történnek kormányzati intézkedések.

A szövetség szerint a gazdálkodók minden értékesített sertésen minimum 6-8 ezer forintot buknak, mert a kukorica-, az árpa- és a takarmánybúza-árak elszabadultak az utóbbi hét-nyolc hónapban. Takarmányokat vásárolni szinte kizárólag készpénzért lehet a tavalyi ár csaknem kétszereséért. Az MSSZ szerint ennél is aggasztóbb, hogy az állatok takarmányozása kétségessé vált, így a takarmányellátás hiánya miatt ma az állatok kényszerértékesítése és kényszervágása folyik. Ha rövid időn belül nem születnek kormányzati intézkedések, akár 1-1,5 millió sertés is eltűnhet a hazai piacról, és ez - különösen a hátrányos helyzetű térségekben - vidéki munkahelyek megszűnésével járhat - szögezi le az MSSZ.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?