Minden harmadik embert érinteni fog a vízhiány

agrarszektor.hu
A globális vízháztartás átalakulása a nem túl távoli jövőben kihatással lesz a Föld minden társadalmára és ökoszisztémájára - figyelmeztettek a kutatók a Canadian Water Network nemzetközi konferenciáján. Jelenlegi előrejelzéseik szerint a vízhiány rövid időn belül jelentősen növekedni fog.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kutatók becslései alapján a víz iránti kereslet egy generáción belül számos régióban negyven százalékkal is meghaladja majd a kínálatot. Ezáltal világszerte minden harmadik ember mindössze feleannyi vízhez jut majd csak hozzá, mint amennyi alapszükségleteihez elegendő lenne.

Az elsősorban a mezőgazdaság és az energia-előállítás fokozódó igényei következtében jelentkező vízhiánnyal egyidőben az árvízi katasztrófák gyakorisága várhatóan nőni fog. A rizikóterületeken eddig "évszázados" eseményként besorolt árvizek, mint amilyenek legutóbb Pakisztánt és Ausztráliát sújtották, immáron húszévente fognak bekövetkezni. Egyes helyeken túl sok lesz a víz, máshol pedig túl kevés anélkül, hogy ezt előre meg tudnánk jósolni - idézi az MTI Zafar Adeelt, az ENSZ vízügyi programjának vezetőjét.

A víz iránti szükséglet növekedésével megnő a vele kapcsolatos technológiák és szolgáltatások jelentősége. Jelenleg e piaci szegmenst 400 milliárd dollárra becsülik, 2020-ra azonban várhatóan már évi egybillió dollárt fog kitenni. Ez a globális építőipar egynegyedével egyenértékű, amely ma 4,5 billió dollár forgalmat bonyolít le.

A fogyasztók gondolkodásmódjának változását a kutatók a "virtuális víz" feltüntetésének bevezetésétől várják, amely kimutatja egy termék előállítási-fogyasztási-hulladékkezelési körforgáasa során elhasznált vizet. Míg például egy laptop esetében ez az érték 1500 liter, egy farmernadrágnál 6000 liter, egy kiló búzánál 1000 liter, egy kiló csirkehúsnál 3000 liter, egy kiló marhahúsnál pedig több mint 15 000 liter. A "virtuális víz" globális kereskedelme már ma is meghaladja az évi 800 milliárd tonnát. Ez a Nílus vízhozamának tízszerese.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?