Erdők tűnhetnek el: kétmillió munkahely veszélyben

agrarszektor.hu
Európa erdői nagy veszélynek vannak kitéve a globális felmelegedés, a tűzvészek, a szárazságok, és a fákat megtámadó betegségek miatt. Néhány fafajta visszaszorulhat, más fajták pedig akár el is tűnhetnek bizonyos területekről. Hogyan lehet megvédeni az európai erdőket a klímaváltozás negatív hatásaitól? Kriton Arsenis görög, szocialista EP‑képviselő a Bizottság témához kapcsolódó zöld könyvéről készített jelentést, amelyről március 16‑án szavaz a környezetvédelmi bizottság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az erdők és erdős részek az EU területének 42%‑át borítják. Több mint kétmillió munkahely kapcsolódik valamilyen formában az erdőkhöz, amelyek megvédik a talajt és a településeket, és az édesvíz‑készletet is szabályozzák. A fák megkötik a szén‑dioxidot, és a helyi klímát is befolyásolják - olvasható az Európai Parlament honlapján.

A klímaváltozás veszélyei az erdők számára

A gyors klímaváltozás veszélyezteti az európai erdőket. A viharok, erdőtüzek és szárazságok várhatóan egyre gyakoribbak lesznek. Egyes fafajták jelentősen visszaszorulhatnak, mások pedig Európa egyes részein el is tűnhetnek.

A bükkfa például eltűnhet a mediterrán térségből, drasztikusan visszaeshet a gyógynövények és gombák termelése Európában.

Mit lehet tenni?

Kriton Arsenis jelentéstervezete többek között javasolja az aktív fenntartható erdőgazdálkodás kötelezővé tételét az EU‑ban, az ötéves nemzeti erdőgazdálkodási programok keretében. A jelentés felveti annak az ötletét is, hogy kifizetésekkel támogassák azokat az ökoszisztéma‑szolgáltatásokat, amelyek figyelembe veszik az erdőgazdálkodás szempontjait. A képviselő ezen kívül arra kéri a Bizottságot, hogy nyújtson be az erdőtüzek megelőzésére és az európai erdőtűz‑információs rendszer kialakítására vonatkozó javaslatot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?