Ez a megoldás tényleg működik: az igazán profik már így termesztenek növényeket

Ez a megoldás tényleg működik: az igazán profik már így termesztenek növényeket

agrarszektor.hu
Hazánkba is megérkezett a Syngenta legújabb digitális fejlesztése, a Cropwise Protector. Az agronómiai döntéseket segítő platform azonnal használható elemzéseket és javaslatokat készít, emellett betegség-előrejelzés, határszemle és okospermetezés funkciói vannak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Heicz Péter, a Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője elmondta, hogy a vállalat számára stratégiai cél, hogy olyan innovatív megoldásokat fejlesszen, amelyek segítik partnereiket az eredményes gazdálkodásukban. Egy gazdaság életében a növényvédelem tervezése, koordinációja, időzítése és a kezelések megfelelő adminisztrációja nagy kihívást jelent a szakemberek számára. A fenntartható és jövedelmező növénytermesztés egyik alapköve, hogy a növényvédelem a leghatékonyabb módon, szakmai adatokkal alátámasztott legyen. Ezt a kihívást vették alapul, amikor elkezdték a Cropwise Protector hazai adaptációját és tesztjét több mint 30 hazai üzemben az elmúlt szezonban - ismertette a szakember.

Az alkalmazás minden funkciója szervesen kötődik az üzem működéséhez. A táblaszintű, őszi búza betegség-előrejelzés mellett a növényvédelmi munkákban résztvevő szakemberek megfigyeléseit, adatgyűjtését, döntéseit és kommunikációját összefogó határszemle applikáció is helyet kapott. A platform a táblák műholdképeinek megjelenítését teszi lehetővé a Cropwise Imagery rendszerrel. Emellett a növényvédelmi munkát támogató tervező és adminisztrációt végző funkciók is helyet kaptak benne.

A Protector egyik legjelentősebb része az őszi búza táblaszintű betegségmodell, amely 5 napos előrejelzést nyújt a legfőbb betegségekre. Ez nemcsak az időjárási adatokat gyűjti, hanem figyelembe veszi a talajtípust, az előveteményt, a vetés és a kelés idejét, valamint a termesztett fajta betegségek iránti fogékonyságát is. Így teljesen gazdaságra és adott táblára szabott ajánlásokat kaphat a gazdálkodó a kezelések időzítésére, javíthatja a kezelések hatékonyságát és növelheti a termésátlagot. A rendszer a hamarosan újabb szántóföldi kultúrákkal, őszi árpával és napraforgóval bővül majd.

A határszemle és az idővonal applikáció a csapaton belüli kommunikációt segíti. Az okoseszközökön is elérhető határszemle a kijuttatásban résztvevők számára hatékonnyá és áttekinthetővé teszi a növényvédelmi folyamatokat és a hozzá tartozó adatokat. A táblák folyamatos nyomon követésében nyújt hatékony segítséget a Sentinel 2-es rendszer műholdas képek megjelenítése, amely aktuális képet ad a növényállomány fejlődéséről, változásáról és lehetővé válik segítségével az esetleges negatív behatások - például technológiai hiba, talajfolt - javítása.

Az okospermetezés funkcióval a szakemberek éves növényvédelmi terveket készíthetnek és nyomon követhetik azt. A rendszer segítségével feladatot, avagy munkautasítást adhatnak és a permetezés végrehajtását követően egyszerűen adminisztrálhatják a növényvédelmi kezelést. Ezek az adatok ezután szerves részét képezik a permetezési naplónak. Egy új digitális rendszer bevezetése egy gazdaságba mindenki számára tanulási folyamat, így a Syngenta szakértői személyes konzultációkkal segítik a Cropwise Protector használatának elsajátítását az üzemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?