Zöldül Európa - a gazdák is kénytelenek változtatni

Zöldül Európa - a gazdák is kénytelenek változtatni

Agrárszektor
Az európai gazdáknak most minden eddiginél nagyobb szükségük van az eszközök széles választékára, hogy megvédjék terményeiket a kártevők és betegségek okozta nyomástól. Ezeket a problémákat az éghajlatváltozás tovább súlyosbítja, miközben fenntarthatóbb termelésre van szükség. Az EU Green Deal, a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételét, a növényvédőszer-használat kockázatának csökkentését és a hagyományos növényvédő szerek alternatíváinak népszerűsítését célozzák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az olyan szakpolitikai kezdeményezések, mint az EU Green Deal, a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételét, a növényvédőszer-használat kockázatának csökkentését és a hagyományos növényvédő szerek alternatíváinak népszerűsítését célozzák - hangsúlyozta Borsos László, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi régió biológiai üzletágának vezetője. A biológiai növényvédelmi termékek gyakran részét képezik ezeknek a tárgyalásoknak. Természetes eredetüknek köszönhetően megfelelnek annak a szélesebb körű társadalmi elvárásnak, hogy jobban támaszkodjunk a természetes megoldásokra, ami túlmutat a mezőgazdaságon és az élelmiszeriparon. A legtöbb biológiai növényvédelmi terméket engedélyezték a biotermesztésben való felhasználásra, és azok nélkülözhetetlenek a biogazdálkodók eszköztárában - írja a közleményben a Corteva.

A biológiai védekezési megoldások széles választéka létezik, beleértve a természetes anyagokat, mikroorganizmusokat, feromonokat vagy gerinctelen élőlényeket. Számos biológiai védekezési megoldás már elérhető és széles körben alkalmazott Európában. A spinosad például egy talajban élő mikroorganizmus fermentációjával nyert természetes anyag, amely több mint 200 növénykultúrában az egyik legszélesebb körben használt biológiai megoldás és nélkülözhetetlen eszköz mind a hagyományos, mind a biogazdálkodók számára.

2030-ig 4 milliárd eurós befektetés a biológiai növényvédelembe

A biológiai növényvédelemmel kapcsolatos kutatás folyamatosan fejlődik, és számos innovatív terméket fejlesztenek ki és hoznak forgalomba. A Corteva és más, a CropLife Europe tagvállalatai kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig 4 milliárd eurót fektetnek be a biológiai növényvédelembe, hogy támogassák a Green Deal célkitűzéseit. A természetből kiindulva számos lehetőség van olyan termékek kifejlesztésére, amelyek jól működnek a növényvédelmi igények kielégítésére, miközben használatuk biztonságos.

A biológiai növényvédelmi termékek hatékonyságának és biztonságának garantálása alapvető fontosságú. Ezért olyan szabályozási keretet támogatunk, amely arányos a biológiai növényvédelmi termékek által jelentett kockázattal. A gazdálkodóknak olyan termékekre van szükségük, amelyek működnek, és úgy véljük, hogy számos hatékony biokontroll megoldás létezik, amelyek önállóan vagy a hagyományos termékekkel kombinálva, az integrált növényvédelmi programok részeként használhatók

- közölte Borsos László. A biológiai növényvédő szerek nem helyettesítik egy az egyben a hagyományos növényvédő szereket. Ugyanakkor a leggyorsabban növekvő növényvédelmi szegmens, amely 2035-re várhatóan a teljes piac 25 százalékát fogja kitenni. Ebben az összefüggésben továbbra is kulcsfontosságú lesz, hogy a gazdák támogassák a biológiai növényvédő szerek elterjedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?