18 trükk, amit minden kertésznek ismernie kell: tuti tippek nem csak kezdőknek

18 trükk, amit minden kertésznek ismernie kell: tuti tippek nem csak kezdőknek

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy végre Magyarországon is beköszönt az igazi tavaszi időjárás, így itt a tökéletes alkalom arra, hogy kimozduljunk otthonunkból és nekilássunk a kertészeti munkálatoknak. Mindezek előtt néhány tipp jól jöhet ahhoz, hogy mit, hogyan is csináljunk a kertben. Az alábbi praktikákkal garantáltan látványos lesz a végeredmény!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár elsőre nem tűnhet nehéznek, a kertészkedés egy összetett, komplikált dolog, így jogosan merülhetnek fel sokakban olyan kérdések mint, hogy melyik talaj a legjobb, miket ültessünk, vajon jut-e elég napfény a növényeknek, illetve mennyire locsoljuk meg őket - írja a bhg.com. Ezeket a topikokat gyakorlatilag a végtelenségig lehetne sorolni, ám most összeszedtünk néhány olyan tippet, amik a teljesen kezdőknek és a rutinos kerttulajdonsoknak is hasznosak lehetnek!

0. Élvezzük, amit csinálunk

Ami a legfontosabb és mindennek az alapja az az, hogy élvezzük, amit csinálunk, hiszen saját magunk termesztjük az udvarunkon a szép növényeinket, amik később az asztalunkra is kerülhetnek vagy éppen a kertet díszítik virág formájában.

1. USDA keménységi zóna használata

Érdemes forgatni ezt az útmutató, hiszen így pontos képet kaphatunk arról, melyek azok a növények, amelyek biztosan nem élik túl a kemény teleket, valamint megtudhatjuk azt is, mikorra várható az utolsó tavaszi fagy. Így tájékozódhatunk arról, hogy mikor ültessük el a zöldségeket, gyümölcsöket a kertbe.

2. Mikor kell metszeni?

A tavaszi virágzású cserjéket, mint például az orgonát vagy a kúszó rózsát közvetlenül a virágok hervadása után kell metszeni. Emellett fontos, hogy a tápanyag-utánpótlásáról is megfelelően gondoskodjunk!

3. A komposztálás csodákra képes, ha betartjuk a szabályokat

A házi komposztálás több szempontból is egy nagyon jó dolog, azonban nem árt odafigyelni arra, hogy ne legyen nagyon friss. Ugyanis, ebben az esetben még túl magas a nitrogéntartalma, ami képes "megégetni" a növényeket, illetve kórokozókat is tartalmazhat. Nagyon fontos, hogy kutyától, disznótól és macskától származó trágyát sose használjunk a kertünkbe, mert olyan parazitákat tartalmazhat, ami az embert is képes megfertőzni!

4. Vegetációs időszak

Ez az az időintervallum, amikor a növényzet számára a növekedés lehetővé válik. Ebben az időszakban a növények zöld hajtást, lombot fejlesztenek, termést hoznak. Továbbá, ilyenkor tápanyagokat halmoznak fel, átvészelve a mérsékeltövi téli hideget, a föld feletti részek lebomlanak, nyugalmi állapotba kerülnek, majd a következő év tavaszán nagyon hamar tudják kezdeni az új vegetációs időszakot a raktározott tápanyagok felhasználásával.

5. Fényigény

A napfény az egyik legfontosabb tényező a növények esetében, éppen ezért oda kell rá figyelni. A legtöbb zöldséget például csak olyan helyre szabad ültetni, ahol naponta legalább 8 órán keresztül éri napsugárzás. Ha azonban árnyékosabb részre ültetünk, akkor a retek, káposzta, saláta vagy a spenót is jó választás lehet.

6. Harc a gyomok ellen

A gyomirtás elengedhetetlen akkor, ha valakinek kertje van, ám sok esetben ezt sem szabad túlgondolni. Egy kesztyű, és már fel is vehetjük a harcot a gazok ellen, hiszen a legjobb mód az, ha kézzel távolítjuk el őket vagy kapálással. Arra viszont nem árt odafigyelni, hogy kerüljük a mélyebb kapálást. Az évelő gyomokat pedig talajtakarással is megfékezhetjük.

7. Ősszel is lehet szép a kert

Attól, hogy vége a nyárnak és beköszönt az őszi időjárás, még lehet szép, díszes a kertünk. Ne takarítsunk el mindent, néhány dísznövényt nyugodtan hagyhatunk az udvaron, illetve az évelők, mint például a tűlevelűek is szépen díszeleghetnek, sőt, magjait még a madarak etetésére is felhasználhatjuk. 

8. Tuti tipp a paradicsomtermesztéshez

Sokak egyik kedvenc zöldsége a paradicsom, a hőmérsékletre azonban oda kell figyelni, az optimális hőmérséklet 20-25 fok között van, a 30 fok viszont már túl sok. Ha pedig tartósan 10 fok alá hűl le a levegő, akkor a zöld zöldségek/gyümölcsök nem fognak megérni.

9. Tavasszal virágzó hagymás növények

Például a tulipánokat, sáfrányokat, díszhagymákat is ősszel kell ültetni, mielőtt a talaj megfagy. Arra figyeljünk, hogy kétszer/háromszor akkora gödröt kell ásni, mint maga a hagyma.

10. A műtrágya nem mindig jó választás

A műtrágya káros hatással lehet a növényekre, a talaj minőségét akkor javíthatjuk a legjobban, ha komposztot vagy trágyát adunk hozzá - ebben az esetben fontos, hogy a trágya ne legyen friss! A legjobb talaj morzsalékos, könnyen szívja fel a vizet, jól ásható, valamint elég laza ahhoz, hogy oxigént biztosítson a gyökerek számára. Ha mégis műtrágyát választanánk, akkor használjunk valamilyen szerves tápanyagot is mellé.

11. A tavasszal virágzó évelők átültetése

A késő nyár vagy a kora ősz a legjobb idő arra, hogy a tavasszal virágzó évelőket - mint például az íriszt, a pünkösdi rózsát vagy a sásliliomot - átültessük.

12. A tökéletes burgonya

A krumpli az egyik legkedveltebb zöldség hazánkban, így nem meglepő, hogy sokan próbálkoznak otthoni termesztéssel is. Ebben az esetben célszerű április közepén ültetni, mélyen a földbe, hiszen fagyálló növény. A burgonyák hosszútávú tárolására egy hűvös, sötét, száraz helyet érdemes választani - egy pince vagy hűvös kamra például ideális erre a célra. A láthatóan fertőzött, penészes rothadó szemeket persze már semmire nem lehet felhasználni, de amik még menthetők, azokat be is főzhetjük, ha kivágjuk belőlük a rossz/zöld részeket.

13. Az öntözés fontossága

A legtöbb kerti növény heti 25-50 mm víztől nő a legjobban, éppen ezért, ha kevés eső esik, akkor oda kell figyelni a megfelelő pótlásra. Fontos, hogy ne naponta kevés vízzel locsoljunk, hanem hetente egyszer, bőségesen. A gyakori, sekély öntözés csak megnedvesíti a talaj felső rétegét, ami miatt a gyökerek is feljebb akarnak "költözni".

14. A lehullott levelek felhasználása

A lehullott levelek sok esetben a kukában végzik, pedig nagyszerűen felhasználhatóak a komposzthoz is. Sőt, az apróra vágott leveleket még talajtakarónak is használhatjuk.

15. Kerüljük a nedves talajba való ültetést vagy ásást

Könnyen kárt lehet tenni ebben az esetben a talaj szerkezetében, így fontos, hogy ezeket a munkálatokat akkor végezzük, ha a talaj morzsálódik (ezt a legjobban úgy ellenőrizhetjük, ha nem tudunk golyót formázni a felmarkolt talajból, mert szétesik), de még nem teljesen száraz.

16. A talaj vízelvezetése is fontos

A gyökereknek oxigénre van szükségük, viszont, ha túl nedves a talaj, akkor bizony nem jutnak elegendő levegőhöz. Sok növény a jó vízelvezetésű talajt szereti, ezért a minőségének javítása érdekében használhatunk valamilyen szerves anyagot.

17. Az őshonos fajok jobban alkalmazkodnak

Az őshonos fajok támogatása fontos dolog a kertünkben is, illetve több érv is szól az mellett, hogy ilyen növényeket termesszünk. Jobban tudnak alkalmazkodni, mint a világ más pontjairól származó fajok.A beporzók számára is kedvezőbbek, tehát, ha őket is szeretnénk támogatni, akkor a lehető legjobb választás, ha az őshonos fajok mellett döntünk. Ezen kívül jobb, ha a dupla virágú fajokat kerüljük, hiszen minden extra szirom megnehezíti a rovarok számára a virágpor és a nektár elérését.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?