Sokan ültetnek ezzel a módszerrel növényeket, de rosszul csinálják: itt hibáznak

Sokan ültetnek ezzel a módszerrel növényeket, de rosszul csinálják: itt hibáznak

agrarszektor.hu
Ültetéskor sokan választják az egyszerűbb utat, és inkább palántát vásárolnak. Rengetegen vannak azonban, akik szeretik az elejétől a végéig maguk csinálni a növények nevelését, és vetőmaggal szaporítanak. Ez utóbbi, amilyen egyszerűnek tűnik, annyi rizikót jelent, számtalan olyan hiba van ugyanis, amit a magok vetésekor, majd a csírázó növény gondozásakor el lehet követni. Összegyűjtöttük, mikre érdemes odadfigyelnie annak, aki magvetéssel kezdi a kert benépesítését, ha ugyanis néhány szabályt betartunk, akkor nemcsak sikeresebb lesz a csíráztatás, de a segességét is növelhetjük, ráadásul garantáltan egészséges növényeink lesznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ültetést sokan kész palánták megvásárlásával kezdik, de a bátrabbak a vetőmagot is maguk vetik el. Egyszerűnek tűnhet ez a megoldás is, azonban számtalan hibalehetőséget rejteget. Most megmutatjuk, melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket egy kertész elkövethet magvetéskor, így ha mostantól ezekre nagyobb figyelem hárul, garantált lesz a csíráztatás sikeressége, és az egészséges növények növekedése - írja a balconygardenweb.com.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Rossz talajba kerülnek a magok

A magok rendszerint igen érzékenyek a talajra, így ültetéskor nem érdemes kerti földet használni, ezek ugyanis tele lehetnek különböző kártevőkkel és betegségekkel. Magvetéshez, illetve csíráztatáshoz ajánlott inkább speciális földkeveréket vásárolni, és ebbe ültetni a növényeket. Ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen, hiszen a fiatal gyökerek megfelelő növekedéséhez ez elengedhetetlen. 

2. Túl mélyre kerülnek a magok

Mielőtt elvetjük a magokat, olvassuk el figyelmesen a vetőmagos tasakon található utasításokat, vagy keressünk rá a vásárolt magra az interneten, egy a fontos, tájékozódjunk a megfelelő vetési mélységről. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább sekélyebben legyenek a magok a talajban, mintsem nagyon mélyen, a föld azonban mindig rendesen takarja be a magokat.

3. Nem a megfelelő időpontban történik a vetés

Ha túl korán kezdjük a magok elültetését, akkor hamar kicsírázhatnak, és már azelőtt elérik majd a megfelelő méretet, mielőtt átültethetnénk őket végleges helyükre. Ha túl későn kezdjük az ültetést, akkor gyenge növények nőnek majd, amelyek nincsenek felkészülve a kártevők, betegségek, illetve az időjárás leküzdésére, és az ültetés idején még nem állnak majd készen az áthelyezésre. Mindig olvassuk el a magok csomagolásán található információkat, és az alapján ültessük el a növényeket, ugyanakkor készíthetünk saját naptárat is, amelyet az időjárásra alapozva tervezzünk meg, így a kiültetéssel biztos nem fogunk hibázni.

4. Helytelen öntözés

A túl sok öntözés rothadást válthat ki, ami a végén a kis növények pusztulásához vezethet, a kevés víz következtében pedig lelassulhat a csírázási folyamat. Érdemes tehát kiegyensúlyozott öntözési szokásokat bevezetni a csírázó növények esetén. Az egyik legfontosabb, hogy inkább permetező palackot használjunk, ne öntözőkannát, és egyszerre soha ne öntsünk sok vizet a növényre. 

5. Túl sok, vagy túl kevés napfény

A túl sok napfény soha nem tesz jót a magoknak, ilyenkor a fiatal növények könnyen megéghetnek, ezért a délutáni napfényt érdemes elkerülni. Ugyanakkor a kevés fény is ártalmas lehet, a magok ugyanis nem csíráznak ki, és a végén üres tálca lesz az ültetésünk eredménye. A legjobb a gyengéd reggeli napsütés, illetve az elültetett magok keleti irányba történő helyezése.

6. Sok vetőmag kerül egyszerre a cserépbe

Ha egy cserépbe túl sok mag kerül, akkor az versengéshez vezethet közöttük. Harcolni fognak a tápanyagért, a vízért és a gyökerek növesztéséért. Ha kisebb edényt használunk, akkor elegendő csak egy magot ültetni a földbe, ha közepeset, akkor 3-4 magot is tehetünk bele, ugyanakkor minden esetben figyeljünk arra, hogy a magok megfelelő távolságra kerüljenek egymástól. 

7. Öreg és életképtelen magok használata

Érdemes odafigyelni arra, hogy túl régi magokat soha ne ültessünk, ezek ugyanis már kevésbé csíraképesek. Ha ellenőrizni akarjuk a vetőmagok életképességét, tegyük őket vízbe 15-20 percig, ha elsüllyednek, akkor még van bennük erő, ha feljönnek a felszínre, akkor bizony kevés az esély rá, hogy kicsíráznak majd.

8. Megfelelő hőmérséklet biztosítása

A hőmérséklet döntő szerepet játszik a magok csírázásában. Fontos tehát a megfelelő hő biztosítása, ezért figyeljünk arra, hogy a talaj 20-30 fok körül legyen. A magokat ugyanis akkor lehet a legsikeresebben csíráztatni, ha a talaj hőmérséklete 15-30 fok körül van. Ezen hőmérséklet felett vagy alatt a csírázás sebessége jelentősen csökken, így a növények sokkal később fejlődnek majd ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?