Ezt sok háztulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlhat a kerted sorsa

Ezt sok háztulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlhat a kerted sorsa

agrarszektor.hu
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az időjárás egészen változatos lesz a következő napokban, de aki előre tervez, már most gondol arra, mi lesz, ha jeget és havat kell majd oldani a járdákról, kerti utakról. Sokan az egyszerű és kézenfekvő sózást alkalmazzák, pedig ez nem csak a növényekre, de az állatokra is káros lehet. De akkor mivel érdemes kezelni a jeges, havas felületeket? Illetve, mikor és miért jár büntetés, ha ezt nem teszi meg az ember.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokan keresik a legjobb hó- és jégolvasztási módszereket a téli hónapokban. Bár hangulatos és kellemes látványt nyújt a havas táj, a lehullott hó vagy jeges felületek könnyen problémás helyzeteket teremthetnek. Főleg, ha rövid időn belül nagyobb mennyiség hullik, vagy rövid időn belül megkezdődik a jegesedés és mindent fagyos jégpáncél borít be. Éppen ezért, el kell takarítani a havat, jeget az otthonunk körül, nem csak azért mert a látvány szebbé válik, de biztonsági okokból is - olvasható a HelloVidék oldalán.

Ez egy olyan feladat, amit jól át kell gondolni

Télen a hó eltakarítás és a jégfelületek kezelése időigényes és kihívást jelenthet. Sok háztartás kemény vegyszereket használ a beton jégolvasztásához, ami káros a környezetre, és fagyos időben még a jeget sem olvasztja meg. Ezért rendkívül fontos, hogy megvizsgáljuk azokat a lehetőségeket, melyek környezetbarát megoldást jelentenek, mégis hatásosak a jégképződés csökkentésére és a kültéri felületek csúszásmentesítésére.

Csúnya bírság ütheti a markunkat, ha nem figyelünk oda

Ahogy azt a Pénzcentrum is megírta, súlyos bírságot kaphatnak a figyelmetlen háztulajdonosok. Kevés háztulaj tudja ugyanis, de a havassá és jegessé vált járdák csúszásmentesítéséről nekik kell gondoskodniuk! Albérlet esetében pedig a bérlőt terheli a felelősség. Hiszen alapvetően az önkormányzat feladata lenne a helyi közutak és közterületek fenntartása, ám a legtöbb településen, kerületben előírják, hogy az ingatlantulajdonnal rendelkezők kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.
 
A háztulajok jogi felelősségét is magukkal vonják a szabályok! Ha valaki az ingatlanunk előtti, síkos járdán elesik, megsérül, meg kell téríteni a neki okozott kárt a gondatlanságunk miatt - például, ha a sérültnek a baleset miatt táppénzre kell mennie, az könnyen forintosítható kárt okoz neki. Súlyosabb esetekben gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják az ingatlan tulajdonosát.
A törvény két dolgot szabályoz: az egyik, hogy el kell takarítanunk a házunk előtti járdáról a havat, a másik, hogy ehhez nem használhatunk konyhasót (nátrium-kloridot, NaCL). A rendelettel a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánják megvédeni. Ezzel szemben azonban az úttesteken továbbra is lehet sózni, ami a gépjárművek szerkezetében komoly károkat tehet: a só ugyanis nagymértékben hozzájárul az alvázak korrodálásához.

Mivel az utak tisztítását nem tudjuk szabályozni, a telekhatárunkon belül lévő területekért viszont sokat tehetünk. Autóbeállót, kerti ösvényt is meg kell tisztítanunk, tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen módszert választunk ehhez. Éppen ezért használjunk olyan anyagokat a járdákon és felhajtókon, hogy azok ne károsítsák az évelőket, cserjéket, fákat, pázsitot és a háziállatokat.

De akkor mit használhatunk a sózás helyett?

Vegyük kézbe a lapátot: Nem tévedhetsz egy lapáttal, ha környezetbarát hóeltakarítási megoldásokról van szó . Ha azonban sok hó esett, eltarthat egy ideig, míg eltakarítod, viszont ez nem akadályozza meg a felületek további jegesedését. Ennek ellenére érdemes lapátolni, hiszen így könnyebben hozzáférünk a jeges felületekhez, így azok könnyebben kezelhetővé válnak.

Faforgács és homok: Egyenletesen szórjuk szét a homokot és a faforgácsot a jeges felületen. A hó elolvadása után a forgácsot és a homokot el lehet söpörni a kertben. Kiválóan alkalmas az utolsó pillanatban végzett kezelésekre, lehetővé téve, hogy biztonságosan sétáljunk a jéggel borított járdákon.

Fűrészpor: A fűrészpor megfelelő a fagyos járdára, de csak akkor hatékony, ha rá is fagy. Ez egyes esetekben akár egy óráig is eltarthat. Mivel szigetelőanyagról van szó, ezért a fűrészpor alatt lévő hó lassabban olvad, hiszen megtartja a meleget, de a hideget is.

Hamu: Amennyiben fával vagy faszénnel fűtünk a kandallóban, kályhában akkor a fennmaradó hamut nem érdemes kidobni. Használhatjuk a fagyos és csúszós járdán is, a hatás azonnal érezhető. A fagyos felület rögtön leszórás után csúszásmentessé válik.

Öntsük rá a maradék kávézaccot: Ez nem vicc, a megmaradt kávézacc állatbarát és hatékony a hóolvasztásban. A kávézaccban lévő nitrogén és savak segítik a hóolvadást. Miután ellapátoltuk a havat a kertből vagy az autóbehajtóról, szórjuk szét a kávézaccot, vagy szórjuk meg a havazás előtt. Használhatók extra súrlódás létrehozására jeges talajon is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02