Rengetegen hibáznak a zöldségek termesztésekor: ha ezt látod, lehet már késő

Rengetegen hibáznak a zöldségek termesztésekor: ha ezt látod, lehet már késő

Nagy Z. Róbert
A zöldségnövényeink amikor virágozni kezdenek, majd magot érlelnek akkor már többnyire nem használhatók étkezési célokra. A felmagzást ezért meg kell próbálni késleltetni, akadályozni - amíg csak lehet. Ez nem mindig egyszerű feladat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növény virágozni akar, de ez nekünk nem mindig jó

A zöldségnövények felmagzásának késleltetésével gyakorlatilag szembe megyünk a természet törvényeivel, hiszen az élőlényekbe genetikailag kódolt az egyedfenntartási és a fajfenntartási „ösztön”. Növények esetén ugyan meredek dolog ösztönről beszélni, de a lényeg nem sokban különbözik. A növény először saját maga fenntartására koncentrál: táplálkozik, vizet és tápanyagokat vesz föl, és megpróbál a körülötte levőknél jobb pozícióba kerülni ehhez. Például igyekszik gyorsan növekedni, így árnyékolni az alatta levőket, tehát több fényhez jutni, ami esetében a táplálkozásának egyik alapja, hiszen ehhez a Nap energiáját használja. Ha pedig egyedfejlődése biztosított, akkor jöhet a fajfenntartás, azaz a szaporodás: virágzás és magérlelés. Ez azonban a kiskertben csak akkor hasznos, ha az adott növényről magot szeretnénk majd szedni, ám gazdasági haszna a többségnek ekkorra megszűnik.

Odacsap a minőségnek!

A magszárba szökkenő zöldségnövények azon része, melyet fogyasztanánk, emiatt komoly minőségromláson megy át. A virágzó retek gyökérgumója ekkorra sokszor üreges, keserű. A virágzó vöröshagyma hagymáját, ha felszedjük láthatóan kevésbé gömbölyű - ami még a kisebb gond -, emellett laza szerkezetű, nem tárolható, és az íze sem olyan, mint azé a hagymáé, ami még nem kezdett virágozni. Ennek egyszerű oka van: a növény a hagymájába, vagy a gumóba raktároz, tehát betárol, ám amint virágozni kezd elkezdődik a kitárolás, a virágszárfejlesztés érdekében. Ez okozza a mi szempontunkból a minőség romlását. Vannak növények melyek hajlamosabbak a felmagzásra, ami azt jelenti, hogy amikor még nem lenne időszerű, már akkor magszárat hoz. Ezt okozhatja valamilyen környezeti tényező megváltozása, például lehűlés, felmelegedés, vízhiány. Ezt stresszként éli meg a növény, érzi, hogy baj van, amibe lehet, hogy belehal, ezért inkább utódokat hoz létre.

Ezek a problémás fajok

A hagyma felmagzását egy hideghatás is elindíthatja (e folyamatot vernalizációnak, vagy jarovizációnak is nevezik). Ekkor az alacsonyabb hőmérséklet, ha egy bizonyos ideig fennáll, az megindítja a generatív szervek, a virágok fejlődését. A hagyma mellett erre a káposztafélék és a gyökérzöldségek, mint a sárgarépa és a petrezselyem is érzékenyek. Karalábénál is előfordul, hogy a szárgumó képzése előtt virágozni kezd, az ilyen példány már soha nem fog a tányérunkra kerülni. Például egy karalábé palánta, ha több napon keresztül 7-8 oC-on van, akkor az jarovizálódik. A nagy mennyiségű víz és a nitrogén túlsúlyos tápanyagellátás is előidézhet ilyen problémát a karalábénál. A fajokon belül az egyes fajtáknak az erre való hajlama eltérő, és a nemesítés esetén komoly cél az, hogy a növények minél kevésbé legyenek érzékenyek az ilyen stresszhatásokra, tolerálják a környezeti tényezők változását, azok a korai fejlődési időszakukban ne indítsák be a magszárképzést. Bár a karalábé a legérzékenyebb erre, a többi káposztafélénél a fejes káposztánál, karfiolnál és a kelféléknél is problémát okozhat a megkezdődő virágzás. Kínai kelnél pedig a hosszú nappalok indítják be a virágzást ezért csak kora tavasszal érdemes ezt termeszteni nálunk.

Mások mástól kattannak be

Míg a káposztaféléknél az alacsony hőmérséklet addig a retekféléknél, a salátálknál és a spenótnál pont a magas hőmérséklet indítja a magszár növekedést. A fejes saláta hosszú nappalos növény, ezért a nappalok hosszának növekedése is kiváltja a magszár fejlesztést. A tépősaláta egyszerűbb eset, mert levelei a magszár képzés után is fogyaszthatóak. A nyári hosszú nappalok hatásásra magas virágszárat növeszt, de az ezen található levelek is alkalmasak fogyasztásra. A retekfélék közül főleg a hónaposé - mely rövid tenyészidejű - virágzása „automatikusan” beindul. Ha megnevelte a gumóját, virágzik, majd elpusztul a növény, ebbe a ritmusba nem tudunk beleavatkozni. Annyit tehetünk, hogy ha a retek „elkészült” szedjük fel és ne hagyjuk a földben, mert akkor virágozni kezd, a gumója pedig nem lesz már étkezésre alkalmas. A spenót téli fajtáinak a lényege, hogy a kora tavaszi gyengébb fényviszonyok mellett jól hajtanak, de május túl gyorsan magszárba szökkennek. A nyári fajták kevésbé hajlamosak a magszár képzésre. Ezért spenótból (is) érdemes fajtasorral tervezni, mindig olyan fajtát vetni, ami az adott évszakhoz a legjobban megfelelő. Az újzélandi spenót bár más ízű és textúrájú, mint a hagyományos, ám nagy előnye, hogy magszár képződése után is fogyaszthatóak a levelei.

Mit tehetünk a felmagzás ellen?

Nem sok mindent. Legjobb a problémát megelőzni, mert helyes fajtahasználattal a virágzás megindulásának a kockázata csökkenthető. Minden fajtát akkor vessünk, amikor annak ideje van, sem nem előbb, sem nem később. Így a növények mindig a számukra megfelelő időszakban tenyésznek. Figyeljük tehát a fajtatulajdonságokat és a kora tavaszi termesztésre ajánlottakat ne akarjuk nyáron termelni, és fordítva. Legyen a vízellátás és a tápanyagellátása is kiegyenlített a növényeknél így kisebb eséllyel zavar be ez a tényező a vernalizációs folyamatokba. A hőmérsékletet és a nappalok hosszát nem tudjuk befolyásolni, de egy árnyékoló hálóval megakadályozhatjuk, nem csak azt, hogy a növények leégjenek a legforróbb nyári hónapokban de azt is, hogy e stresszhatástól „megijedve”, a vesztüket érezve elkezdjenek virágozni. Végül, ha minden kötél szakad még késleltethetjük a virágzást a virágszárak kitörésével, így egy ideig még akadályozhatjuk a folyamatot akár salátánál, akár reteknél, vagy sárgarépánál, de ez nem végleges megoldás. A magszárba induló példányokat inkább szedjük ki még a folyamat elején az állományból, és fogyasszuk el, amíg még fogyaszthatók.

Amikor nem gond a felmagzás

Vannak kiskerti növények, melyek „újra vetik magukat”. A virágzás és magérlelés után elszórják magjaikat, és azon fajok esetén, melyeknél a téli fagy ezekben nem tesz kárt, tavasszal újra kikelnek. Ezek esetén nyugodtan hagyjuk, hogy virágozzanak, hiszen a jövő évi populációjuk is ennek köszönhetően jelenik majd meg a kertben. Ilyen például a laboda, mely kiváló spenótpótló, hiszen tavasztól őszig mindig találunk rajta zsenge ehető leveleket, de a legtöbb kertben a kapor is csak úgy magától nő. A borágó, a citromfű, a rukkola és a mizuna is elvetik saját magukat. Ezekben az esetekben két dologra kell figyelni. Egyik, hogy amikor kikelnek majd tavasszal megismerjük őket, tudjuk megkülönböztetni a kultúrnövény és a gyomok magoncait. Hiszen hiába kelnek ki, ha kikapáljuk, mert gaznak nézzük. Másik dolog, hogy ezek közül több faj, ha jól érzi magát képes gyomosítani, ezért az egyedszámra és a ritkításra is legyünk figyelemmel. Jó, ha a kertben minden tavasszal megjelenik néhány tő kapor, de nem annyira hasznos, ha minden helyet elural, és kaportengerré változik az egész zöldségeskert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58