Kemény kijelentést tett Oroszország a fekete-tengeri gabonaszállításról

Kemény kijelentést tett Oroszország a fekete-tengeri gabonaszállításról

agrarszektor.hu
2023. július 18-án lejárna a fekete-tengeri gabonaegyezmény, amelyet eddig még mindig meghosszabbítottak a szerződő felek. Oroszország azonban jelezte, hogy nem biztos, hogy bele fognak egyezni az újabb meghosszabbításba. A jelentések szerint a probléma megoldását az Európai Unió egy olyan javaslatban látná, amely lehetővé tenné, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank, más néven Rosszelhozbank leányvállalatot hozzon létre, és újra csatlakozzon a globális pénzügyi hálózathoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Oroszország ENSZ-képviselője, Gennagyij Gatilov elégedetlenségét fejezte ki a július 18-án lejáró fekete-tengeri gabonamegállapodás jelenlegi állásával kapcsolatban. A képviselő kijelentette, hogy nem teljesültek a megállapodás meghosszabbításának feltételei, ami jelentős problémát okoz a megállapodás végrehajtásában. Moszkva egyik ilyen feltétele ugyanis az volt, hogy a Rosszelhozbank orosz agrárbankot visszaintegrálják a SWIFT banki fizetési rendszerbe - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján.

Az orosz ENSZ-képviselő az Izvesztyija című lapnak kifejtette, annak ellenére, hogy Oroszország pozitív fejleményekre számítva többször is meghosszabbította a megállapodást, a jelenlegi helyzetben nem látják indokoltnak a mostani megállapodás fenntartását. Oroszország "felháborítónak" minősítette a megállapodással kapcsolatos nyugati lépéseket, de megnyugtatta a szegényebb országokat, hogy gabonaexportja folytatódni fog.

A probléma megoldása végett a jelentések szerint az Európai Unió egy olyan javaslatot fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy a Rosszelhozbank leányvállalatot hozzon létre. A Financial Times beszámolója szerint ez a lépés a bank globális pénzügyi hálózathoz való kapcsolódását hivatott helyreállítani. A bankot szankciókkal sújtották, és ez a kezdeményezés a fekete-tengeri gabonakereskedelmet hivatott megvédeni, amely megkönnyíti Ukrajna élelmiszerexportját a világpiacokra.

A javasolt terv, amelyet az ENSZ közvetítésével folytatott megbeszéléseken mutattak be, lehetővé tenné az új banki egység számára a gabonaexporttal kapcsolatos kifizetések kezelését. Az újonnan létrehozott egység használhatná a SWIFT-et, ami a legnagyobb orosz bankok számára elérhetetlen az ukrajnai inváziót követően. A banki fizetési rendszerhez való hozzáférés visszaszerzése mellett Oroszország a mezőgazdasági gépek és alkatrészek szállításával kapcsolatos korlátozások feloldását is szorgalmazza, és azt is, hogy szüntessék meg a biztosításokra és az egyéb szolgáltatásokra vonatkozó korlátozásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?