Belehúztak a franciák: elképesztő, ami almafronton zajlik az országban

Belehúztak a franciák: elképesztő, ami almafronton zajlik az országban

agrarszektor.hu
Franciaországban 12 százalékkal lesz nagyobb az idei almatermés a tavalyinál. Az Agreste október 1-jén kiadott gyorsjelentése egyébként kissé felfelé korrigálta a termésbecslés adatait: idén 1,616 millió tonna almát valószínűsít.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agreste október 1-én kiadott gyorsjelentésében 1,616 millió tonnás francia almatermést valószínűsít a 2023-as termőévre, ami 12%-kal haladja meg a tavalyi évben betakarított mennyiséget. A volumen növekedése 2022-höz képest minden régióban megfigyelhető a PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) körzet kivételével. A betakarítás a legtöbb régióban már előrehaladott állapotban van, üteme a tavalyitól kissé elmarad, bár a tavalyi, aszályos évben extrém korán kezdődött meg a szüret - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) körzetben elsősorban a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt 5%-os terméscsökkenésre lehet számítani a 2022-es évhez képest. Ám ez is jelentős tétel, mivel a PACA régió adja a teljes francia almatermés 22%-át.

Occitanie régióban az időjárási viszonyok kedvezőek voltak a termelés számára, amely várhatóan rekordot dönt idén, különösen a Garonne völgyében. A közelmúlt hőhullámai azonban kis mértékben lefelé korrigálták a becsléseket az ország teljes termésének 24%-át adó, legnagyobb almatermesztő régióban.

Pays de la Loire régióban a nyári időjárási viszonyok ideálisak voltak a gyümölcsök fejlődéséhez, ami a tavalyinál nagyobb gyümölcsméretet eredményezett. A teljes francia termés 16%-át adó régióban betakarított volumen várhatóan 10%-kal lesz nagyobb a tavalyinál, és 5%-kal haladja majd meg a 2018-2022-es időszak átlagát.

Nouvelle Aquitaine körzetben a Gala betakarítása a meleg időjárás miatt hamarabb kezdődött. A gyümölcsméret kielégítő, kivétel Limousin régió, ahol valamivel kisebbek a gyümölcsök, mint 2022-ben. Kivételesen jó termés várható: a tavalyi évhez képest 27%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 10%-kal nagyobb volument valószínűsítenek az országos termés 15%-át adó régióban.

Auvergne-Rhône-Alpes tartományban a betakarítás előrehaladott állapotban van, bár a szeptemberi hőhullám miatt a gyümölcsök egy része lehullott. A termés várhatóan 7%-kal lesz magasabb, mint 2022-ben és az elmúlt öt szüret átlagát is hasonló arányban múlja felül.

Centre-Val de Loire régióban a szüret a Gala és a Golden fajtákkal már szeptemberben megkezdődött. A termés várhatóan 8%-kal magasabb lesz a tavalyi évinél és 13%-kal az ötéves átlagnál.

Szeptemberben a 2023-2024-es almaértékesítési szezon egy héttel később kezdődött, mint a 2022-es, extra korai évben. Az árak magasak és stabilak a tavalyi évhez és a 2018-2022-es átlaghoz képest (+27%). A tételek döntően inkább az export felé irányulnak, ahol a piac keresletet mutat, semmint a belföldi piacra, ahol szeptember végén még mindig az utolsó nyári gyümölcsök foglalták a helyet a kínálatban. Az európai átmenő almakészletek szeptember végére gyakorlatilag mindenhol elfogytak, sikerült levezetni a megmaradó mennyiségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?