Ezen kapott össze Győrffy és Fazekas

MTI
Fideszes kezdeményezésére módosította a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara működéséről szóló törvényt az Országgyűlés. A képviselők többek között pontosították a kamarai adatkezelési szabályozást és a gazda fogalmát. A javaslat korábban vitákat váltott ki kormánypárti körökben, mivel az elképzeléseket eredeti formájukban a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vezette agrártárca nem támogatta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A parlament ma elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) működéséről szóló törvény módosítási javaslatát, amelyet Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, a parlament fideszes alelnöke nyújtott be. A képviselők 123 igen szavazattal, 63 nem ellenében hagyták jóvá a változtatásokat, amelyeket az előterjesztők a köztestület alapítása óta eltelt egy év tapasztalatai alapján terjesztettek be.


MTI Fotó: Földi Imre

A törvénymódosítás december elején még vitát váltott ki kormányzati körökben, mivel az elképzeléseket eredi formájukban a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem támogatta. Az agrártárcát képviselő Nagy István parlamenti államtitkár az előterjesztés akkori vitáján azt rótta fel, hogy nem vették figyelembe a kormány észrevételeit. Az MTI korábbi tudosítása szerint a kabinet képviselője hosszan sorolta a módosítás szerinte hibás, illetve értelmezhetetlen rendelkezéseit, köztük azt a javaslatot, amellyel szerinte kettős tagság jöhetne létre a kamarában.

A mai szavazási eredmény ugyanakkor azt tükrözi, hogy mára egyetértés alakulhatott ki a kormánypárti képviselők között, akik most elsősorban a kamarai tagsággal kapcsolatos nyilvántartási feladatokat módosították, hogy megfelelően legyen ellátható a szakmailag rendkívül szerteágazó, 370 ezres tagság adatainak kezelése. Ennek érdekében pontosították a tagok adatszolgáltatási kötelezettségét is.

A parlament emellett konkretizálta a gazda fogalmát, amely így őstermelő, agrárgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, illetve más földművesként nyilvántartott ember lehet. Őstermelő esetében a kamarai tagsági viszony az őstermelői igazolvány kiváltásával jön létre, a földművesek, valamint a mezőgazdasági termelőszervezetek esetében pedig a kötelező tagság az agrárgazdasági tevékenységhez való szoros kötődésük miatt indokolt.

Az agrártámogatási eljárási rendszerre vonatkozó új rendelkezés a tagállami és a közösségi pénzügyi érdekek sérelmét nem veszélyeztető eljárási könnyítéseket tartalmaz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?