Fordul a világ - Ukrajna meghódítására készül Bige

agrarszektor.hu
Valamennyi termékére regisztrációs eljárást kezdeményezett az ukrán hatóságoknál a péti Nitrogénművek Zrt., hogy engedélyt kaphasson műtrágyái értékesítésére az ukrán piacon. A szomszédos állam eddig műtrágyaexportőrként jelent meg a régióban, de mára az orosz konfliktus miatt saját termelése jelentősen csökkent, így most már műtrágyaimportra szorul.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

 

A mezőgazdasági inputanyagpiacról és a várható árváltozásokról is szó lesz kétnapos agrárkonferenciánkon Jelentkezzen most!

Hatalmasat változott a régiós műtrágyapiac az utóbbi időszakban, elsősorban az ukrán-orosz konfliktus miatt. Ukrajna hosszú ideig műtrágyaexportőrként jelent meg a közép-kelet-európai piacon, ma már azonban importra szorul. Ennek oka, hogy az ukrán-orosz válság hatására saját műtrágyatermelése csökkent, illetve az ukrán cégek jóval drágábban jutnak a gyártáshoz szükséges orosz gázhoz, ezért műtrágyáik régiós versenyképessége jelentősen romlott.

A Nitrogénművek Zrt.-hez a közelmúltban több ukrán vásárlói megkeresés is érkezett, esetenként nagyobb, 5-10 ezer tonnás tételekben - közölte az agrarszektor.hu-val Suba Péter, a társaság kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A cég azonban egyelőre nem szállíthatja műtrágyáit Ukrajnába, mert az ukrán szabályozás szerint előbb termékeit az ottani hatóságokkal engedélyeztetnie kell. Ezért a vállalat valamennyi műtrágyájára beindította azt a regisztrációs eljárást, amely az ukrán értékesítések előfeltételének számít. Bár a procedúra akár egy évig is eltarthat, Suba Péter szerint nem kizárt, hogy az ukrán hatóságok felgyorsítják az engedélyezési eljárást a növekvő ukrán műtrágyaimport-igény miatt.

Mint ismert, a Nitrogénművek Zrt. ma az egyetlen olyan hazai vállalat, amely műtrágyákat gyárt. A Bige László tulajdonában lévő cég idehaza éves szinten 700-750 ezer tonna nitrogén- és 80-100 ezer tonna NPK-műtrágyát ad el, így a nitrogén-műtrágyák forgalmazásában 70 százalék körüli, míg az NPK-kéban mintegy 25 százalékos - szintén piacvezető - pozíciót birtokol. A legnagyobb mennyiséget adó nitrogén-műtrágyákból a vállalat évi 1,0-1,1 millió tonnát gyárt, a hazai eladásokon felüli, 350-400 ezer tonnás mennyiséget pedig a külpiacokon értékesíti.

A magyar gazdálkodók ma éves szinten 1,1 millió tonna nitrogénalapú és 350-400 ezer tonna NPK-műtrágyát használnak fel, a hazai piac tehát mintegy 1,5 millió tonnára tehető. Éves szinten nitrogénalapú termékekből és NPK-műtrágyákból egyaránt 250-300 ezer tonna importtermék jut az országba.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03