Így jut Csányi Sándor egymillió integrált hektárhoz

agrarszektor.hu
Több mint 10 ezer integrált termelő és 1-1,5 millió hektárnyi integrált mezőgazdasági terület juthat Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekkörébe, ha a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hozzájárul ahhoz, hogy három újonnan alapított Csányi-tulajdonú agrárcég megszerezze a nádudvari KITE Zrt. többségi részvénycsomagját. A tranzakcióval végképp Csányi Sándor válik a legnagyobb magyar agrárbefektetővé, aki a mintegy 87 milliárd forintra becsült Bonafarmos agrárérdekeltségei mellé további több tízmilliárd forintos vagyonhoz juthat az agrárintegrátori piacot vezető KITE-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy 2013-ban kezdődött tulajdonszerzési folyamat érdemi része zárulhat le azzal, ha a GVH engedélyezi, hogy a Csányi Sándor tulajdonában lévő, idén alapított Agrárintegrátor Kft., Agrárspektrum Kft. és Agrochain Kft. megszerezze az óriás agrárcég KITE Zrt. többségi tulajdonát. A három társaság a közelmúltban kérte a versenyhivataltól, hogy önálló irányításra tehessenek szert a hazai agrárintegrátori piacot vezető, tavaly több mint 235 milliárd forintos árbevételt elért KITE-ben. A tranzakció végén a KITE végeredményben Csányi Sándor többségi tulajdonába kerülne.

Az új Csányi-cégek a többségi részvénycsomagot Guba Sándortól vásárolnák meg, aki korábban a KITE dél-dunántúli regionális igazgatója volt, és KITE-dolgozóként neki is voltak részvényei a cégben. 2013-ban aztán Guba Sándor több tízmilliárd forintért valamennyi KITE-részvényt felvásárolta, így a cégben egyszemélyes tulajdonossá vált. Nem sokkal később, 2014 februárjában azonban az OTP Bank 46,86 százalékos közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerzett a cégben, a most napirenden lévő tranzakcióval pedig Guba Sándor a többségi részvénycsomagot Csányi Sándornak adja el.

Az események azt teszik teljesen egyértelművé, hogy - miként már a 2013-as KITE-felvásárláskor is sejteni lehetett - a Guba-féle szerepvállalás mögött valójában Csányi Sándor állt. Egyúttal pedig az is világossá vált, hogy két éve Csányi és a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László között dúlt színfalak mögötti, vérre menő háború a nádudvari vállalatért.

Az eladósorba került KITE-t ugyanis a Nitrogénművek Zrt. is meg akarta szerezni, és első kérőként 2013 őszére a legfontosabb kérdésekben már meg is állapodott a jelentős tulajdonrészt birtokló KITE-menedzsmenttel. Csányi Sándor - a háttérből irányítva - akkor vette kézbe az ügyeket , amikor a KITE-tulajdonosoknak a Nitrogénművek tulajdonszerzését jóvá kellett volna hagyniuk. E helyzetben nem volt más lehetősége, mint olyan személyt találni, aki a KITE-részvényekért a Nitrogénművek-ajánlatánál magasabb árat kínálhat. Így került a képbe Guba Sándor, aki kistulajdonosként a KITE-ben részvényes egyik cég taggyűlésén be is jelentette, hogy élni kíván elővásárlási jogával, majd elindította azt a lavinát, amelynek végén több tízmilliárd forintért a KITE-részvényeket egymaga vásárolhatta fel a Nitrogénművek előtt.

Bár a KITE jelentős piaci értékkel bír, ágazati vélemények szerint Csányi Sándor szerepvállalását személyes okok is motiválhatták. Évekkel korábban ugyanis a Nitrogénművekben is tulajdont kívánt szerezni, de az ügylet végül nem valósult meg. Ezt követően az OTP Bank felmondta a pétfürdői cég hiteleit, emiatt pedig a vállalat csőd közeli helyzetbe sodródott, és állami-kormányzati segítségre is szüksége volt ahhoz, hogy megmenekülhessen. Azóta a leggazdagabb magyarokként emlegetett két multimilliárdos, Csányi és Bige viszonya feszült, és a korábbi sérelmek is közrejátszhattak abban, hogy a bankvezér a KITE-vásárlásnál 2013-ban kiütötte Bigét a nyeregből.

A Nitrogénművek - korábbi információk szerint - a KITE-t leginkább azért szerette volna megkaparintani, hogy erősítse hazai műtrágyapiaci pozícióit a nálunk is terjeszkedő cseh multimilliárdos Andrej Babissal szemben, aki a szlovákiai Vágsellyén lévő, Duslo nevű műtrágyagyárának termékeit értékesíti a magyar piacon IKR Agrár Kft. elnevezésű, bábolnai székhelyű cégével. A KITE üzleti tevékenysége azonban jóval kiterjedtebb, mivel a vállalat nem csak műtrágyát, hanem vetőmagot, növényvédő szert és gépeket is értékesít termelő partnereiknek, akiktől a megtermelt terményt is felvásárolja és szaktanácsadással is ellátja őket. A nádudvari cég 10-11 ezer gazdálkodóval áll kapcsolatban és - különböző információk szerint - 1-1,5 millió hektáron integrálhatja a termelés, így ekkora piaci szegmens juthat most Csányi Sándor "fennhatósága" alá, amely mind banki finanszírozási, mind egyéb üzleti szempontból komoly vonzerőt jelent.

A KITE megszerzésével végképp Csányi Sándor válna a legnagyobb magyar agrárbefektetővé, hiszen cégei már ma is jelentős szereplői a hazai agrárpiacnak. A Forbes magazin nemrég úgy becsülte, hogy a bankvezér agrárérdekeltségeit - elsősorban hús- és tejpiaci vállalatokat - tömörítő Bonafarm Csoport értéke eléri a 87,5 milliárd forintot, amelyet a KITE most további több tízmilliárd forinttal növelhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03