Meddig bírja még a Syngenta? - Újabb rohamot indít a Monsanto

agrarszektor.hu
Több mint tíz százalékkal emelné nem hivatalos források szerint az amerikai Monsanto a svájci Syngentának tett május eleji felvásárlási ajánlatát. Azóta mindkét cég felülvizsgálta a lehetséges fúzió következményeit, és a Monsanto várhatóan a jövő héten áll elő az újabb vételárral. Nem kizárt, hogy a nagyobb áron a Syngenta megköti az üzletet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Részvényenként legalább ötszáz frankra emelné a Monsanto azt az összeget, amelyért felvásárolná a Syngentát - közölte a swissinfo.ch hírforrás. Az amerikai cég május elején részvényenként 449 frankot kínált, így a várható új ajánlat minimum 11,1 százalékos árnövekedést jelentene.

Eddig nem voltak sikeresek a tárgyalások
A Syngenta a világ vezető növényvédőszer-gyártó vállalata, míg a Monsanto a vetőmag piacon tölt be vezető szerepet. Ha a svájci vállalat elfogadná a Monsanto ajánlatát, az üzlettel a világ legnagyobb vetőmag-forgalmazó, illetve növényvédőszer-gyártó cége jönne létre.

A május elején közölt, együttesen 45 milliárd dolláros vételárat a Syngenta arra hivatkozva utasította el, hogy a Monsanto alulbecsüli a vállalat piaci értékét. Emellett a svájci cég felvetette, hogy az egyesülés jogi problémákat okozhat. Ugyanakkor az UBS Group AG nevű csoporttal azóta tárgyalásokat kezdett annak érdekében, hogy megvizsgálja a lehetséges fúzió hosszú távú gazdasági hatásait.

A Monsanto pedig felvette a kapcsolatot a Morgan Stanley és a Centerview Partner nevű pénzügyi cégekkel, hogy újabb ajánlatot készítsen. A híresztelések szerint a minimum 500 frankos részvényenkénti új árat már a Syngenta is megfontolná.

Elemzők viszont úgy vélik, a Monsantonak mérlegelnie kell, hogy a fúzió megéri-e ilyen kiadások és feltételezett gazdasági hatások mellett. Mások pedig úgy látják, hogy a Syngenta még mindig megkérdőjelezi a Monsanto hozzáállását. Kételyek merülhetnek fel ugyanis, hogy a Monsanto termékeivel szemben bizalmatlan európai társadalom elfogadná-e a két cégóriás összeolvadását - vetik fel piaci szakértők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?