Meghiúsul a gigaüzlet? - A Monsanto már nem ostromolja a Syngentát

agrarszektor.hu
Nem tesz várhatóan új felvásárlási ajánlatot az amerikai Monsanto a svájci Syngenta részvényeire, miután az amerikai cég harmadjára sem tudta megszerezni a svájci vállalatot. A Syngenta vezetősége továbbra is arra hivatkozik, hogy az ajánlat túlságosan alacsony és az egyesülés jogi problémákat okozhat, a részvényesek nagy része viszont támogatta volna a fúziót. Az újabb visszautasítás után a Monsanto részvények ára a New York-i piacon több mint 7 százalékkal emelkedett, míg a Syngenta részvények árfolyama 17 százalékkal zuhant.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Valószínűleg lemond a Syngenta részvények felvásárlásáról a Monsanto, miután a svájci cég újra visszautasította az amerikai vállalat ajánlatát. A Monsanto vezetősége szerint a jövőben a saját üzletükre koncentrálnak, vagy más - Syngentához hasonlóan - jelentős vállalattal terveznek fúziót.

A Monsanto a napokban harmadjára tett felvásárlási ajánlatot a Syngenta részvényekre, de a Syngenta úgy véli, hogy a Monsanto továbbra is alulbecsülte a vállalat piaci jelentőségét, ráadásul a svájci cég szerint az egyesülés versenyjogi problémákat okozhat. A Syngenta részvényeseinek többsége viszont támogatta volna a fúziót, amellyel a világ legnagyobb vetőmag-forgalmazó és növényvédőszer-gyártó cége jött volna létre - írja a wallstreetjournal.com. 

Eddig a Monsanto 449 svájci frankot fizetett volna a Syngentának részvényenként, de a most visszautasított ajánlatában 470 svájci frankra emelte ezt az összeget. Így összesen 47 milliárd dollárt kínált az amerikai cég a svájci vállalatért. Ha a fúzió megvalósult volna, de a létrejövő konszern sértette volna az antitröszt szabályokat, a Monsanto "fájdalomdíjként" további 3 milliárd dollárt ígért a Syngentának.

Az újabb elutasítás miatt a Syngenta részvényárfolyama a svájci tőzsdén 17 százalékkal zuhant, míg a Monsanto papíroké a New York-i piacon több mint 7 százalékkal emelkedett. A Monsanto 2014 óta próbálkozik a Syngenta felvásárlásával, mivel szerintük az egyesülés jelentősen megkönnyítette volna a termelők helyzetét. 

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?