Nagyon fontosnak tartják a magyar paprikát

MTI
Mintegy 170 millió forintos támogatást nyújt az idén a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fűszerpaprika termesztő gazdáknak. A minisztérium, a múlt évhez hasonlóan, elősegíti a minőségi fűszerpaprika előállítást azzal, hogy támogatást nyújt a minősített szaporítóanyag felhasználáshoz, amely a termelési költségek egyik meghatározó tényezője.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági (de minimis) támogatásáról szóló rendelet várhatóan február végén jelenik meg. Ennek alapján a fűszerpaprika-termelők vissza nem térítendő mezőgazdasági - csekély összegű - támogatás kaphatnak. A tárca a forrás mértékét a támogatási időszakban megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75 százalékában, de kilogrammonként legfeljebb 30 ezer forintban tervezi megállapítani.

A kormány a vidéki megélhetést, a jövedelmezőség növelésének támogatását továbbra is kiemelten kezeli - áll a tárca közleményében. További célkitűzés a magyar termékek piacra jutásának elősegítése. Ebben a kézimunka-igényes fűszerpaprika termesztésnek idén is jelentős szerepe lehet - közölték.

A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a gazdálkodó a fémzárolt vetőmag vásárlását számlával, a vetőmag minőségét pedig minősítő bizonyítvánnyal igazolja. A múlt évi tapasztalatok azt mutatták - jelzi az FM -, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt.

A tárcánál bíznak abban, hogy a gazdák 2015-ben a teljes keretösszeget felhasználják, és a jelenlegi mintegy 1300 hektár nagyságú vetésterület növekszik majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?