Óriásit lehet bukni a hamis vetőmagokkal

agrarszektor.hu
Akár teljes termésüket is elveszíthetik azok a gazdák, akik hamisított vetőmagokat használnak. Az is előfordulhat, hogy az illegális tételeket színezékkel vagy ételfestékkel kezelik. Fontos, hogy a gazdák minden esetben számlát és vetőmagminősítő bizonyítványt kérjenek a vásárláskor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket - hívta fel a figyelmet közleményében Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Magyarországon jogszabály írja elő, hogy a továbbszaporításban és árutermesztésben használt, illetve exportra és importra szánt vetőmagokat hivatalosan minősíteni, fémzárolni kell. Minden más értékesítési mód illegális vetőmag-forgalmazásnak minősül.

A vetőmag hamisítások nem csak törvényellenesek, de jelentős károkat is okozhatnak a gazdálkodóknak. A hamisított vetőmagot a piaci árnál olcsóbban kínálják, többnyire gépkocsiból, alkalmi vételként. Az ilyen termékek általában árutermelő területekről betakarított termények, amelyeket alkalmanként színezékkel, ételfestékkel kezelnek. A hibridnövényeknél az úgynevezett visszavetés súlyos termelési nehézségeket, kiegyenlítetlen állományt, jelentős terméscsökkenést idézhet elő.

A minősített fémzárolt vetőmagok használata a zöldségféléknél és a takarmánynövényeknél kiemelt jogszabályi előírás ahhoz, hogy a közvetlen támogatásokat igénybe lehessen venni. A gazdálkodóknak a fémzárolt minősített vetőmag felhasználását a vásárlást igazoló számla másolatával és a hatósági függőcímke, vagy vetőmag minősítő bizonyítvány másolatával kell igazolnia - emelte ki Polgár Gábor.

A Vetőmag Szövetség felhívja a termelők figyelmét arra, hogy vetőmag vásárláskor minden esetben vizsgálják meg a címke tartalmát. Emellett kérjenek olyan számlát, amelyen szerepel a vásárolt tétel fémzárszáma, és igényeljék a vetőmagminősítő bizonyítványt, vagy annak másolatát. Ajánlott megvizsgálni a vetőmag csomagolását és a hatósági címkéket is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03