Több milliárd forintnyi kárt okozott a jégeső a földeken

agrarszektor.hu
Több milliárd forintnyi kárt okoztak a júliusi jégesők a mezőgazdasági földeken a biztosítók jelentése alapján - írja a Világgazdaság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Generali beszámolója szerint csak júliusban több kárt okozott az ítéletidő, mint tavaly fél év alatt, összesen 550 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, összesen 830 millió forint értékben. A legnagyobb mértékben a betakarítás előtt álló növények, az őszi káposztarepce, az árpa és a búza károsodott, valamint az őszi betakarítású kukoricát és napraforgót sem kímélték a viharok.

Az Allianzhoz csaknem 1000 mezőgazdasági esetet jelentettek be, egymilliárd forint értékben, a Groupama biztosítónál pedig 309 bejelentés volt, melyeknek 90 százaléka növénykár, azon belül is jégkár.

A cikk szerint a jégkárokra jellemző, hogy kis területen, koncentráltan teszik tönkre a termést. A kárrendezés a mezőgazdasági biztosítóknál hosszabb ideig tarthat, mivel a pontos kárfelmérés sokszor csak a termés betakarítása után készülhet el. A kárfelmérések azonban folyamatosan zajlanak, a kártérítések egy részét már megkapták a gazdák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03