Új Széchenyi-terv: 80 felhívást jelent ma be a kormány

agrarszektor.hu
Mintegy 1500 milliárd forintos kerettel, több mint 80 felhívást jelent ma be az Új Széchenyi-terv keretében a kormány, ám ezek közül januárban alig több mint tíz indul el élesben, a többire nagyjából még egy hónapot várni kell - írja a Népszabadság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ma jelenti be a kormány az Új Széchenyi-terv pályázatait. A Népszabadság úgy tudja, a mai bejelentés mintegy 1500 milliárd forint pályázati úton elérhető forrásról és mintegy 400milliárd forint kiemelt projektekre szánt pénzről szól. A pályázatok közül mintegy tíz automatikus eljárásrendű lesz, a többi felhívás pedig normál egyfordulós pályázatként jelenik meg, az ígéretek szerint az eddiginél sokkal egyszerűbb eljárásrenddel.

Az ebben a hónapban induló konstrukciók között van a kombinált mikrohitel, amelyre összesen 26 milliárd forint jut. Ennek keretében fejlesztési célú mikrohitelt kaphat a nyertes pályázó annak érdekében, hogy előfinanszírozza a számára megítélt támogatást.

Ugyancsak elsők között indul az atipikus foglalkoztatási formák támogatása: a két, a napokban megjelenő felhívás összesen több mint kétmilliárd forintot irányoz elő az ezzel kapcsolatos projektekre.

A többi, január 15-én startoló felhívás több mint kétszázmilliárd forintos kerettel a közlekedés fejlesztésével függ össze, az ország és a régióközpontok közúti, vasúti elérhetőségének javításával, a városi és elővárosi közlekedés fejlesztésével, illetve ezen koncepciók előkészítésével. Ugyancsak ezekre a célokra kiemelt projektek formájában holnaptól 343 milliárd forint érhető el.

A cégek számára túl sok meglepetést nem tartalmaznak a következő hónapokban megjelenő felhívások. Továbbra is a technológiafejlesztés, a vállalati együttműködés van a középpontban.

Zöldgazdaság címszó alatt több olyan támogatási programot hirdetnek, mely számos ponton kapcsolódik a lakásépítéshez, illetve -felújításhoz. Ide tartozik majd a magán-, illetve céges tulajdonú, hagyományos és ipari technológiájú épületek energiatakarékossági felújítása éppúgy, mint családi házaké és új épületeké.

A megújuló energia használatával kombinált épületenergetikai fejlesztésre például nyolcmilliárd forintos kerettel hirdet pályázatot a kormány. Az eddiginél nagyobb hangsúlyt kaphatnak a harmadik feles beruházások, azaz amikor az energiamegtakarításból fizetünk. A kedvezményes hiteleket zöld beruházási bank szervezné. A régi Széchenyi-terv által leginkább támogatott fürdőfejlesztéseket ezúttal összekötik a geotermikus energia hasznosításával. Többlakásos új épület esetén kötelezővé tehetik a napkollektort, és új technológiák kutatására is lehet majd pályázni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02