Új Széchenyi-terv: rengeteg lehetőség a mezőgazdaság számára

agrarszektor.hu
Az egészségipar, a zöldgazdaság-fejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, a foglalkoztatási programok és a közlekedésfejlesztés területén kínál alternatívát a mezőgazdaságnak az Új Széchenyi Terv - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek hétfőn egy hajdúszoboszlói konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elmondta, konkrét pályázatokkal és közvetett módon is lehetőséget nyújt az agráriumnak a program. Egyebek mellett a kis és közepes élelmiszeripari és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások, valamint a közvetlen értékesítést segítő helyi piacok számára is hirdettek pályázatot - emelte ki.

Az államtitkár az MTI érdeklődésére hangsúlyozta: a munkaintenzív ágazatok támogatását prioritásként kezelik. A mezőgazdaságból élőknek is fontosak például a zöld energia beruházások, a hulladékgazdálkodás vagy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, így az Új Széchenyi Terv pályázatai ebben a szektorban is sikerre vihetők - hangoztatta Czerván György.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) által szervezett előadásán a politikus az ágazat alapvető problémái között említette a vállalkozások jövedelmezőségének csökkenését, az agrárolló kinyílását, a növénytermesztésre és állattenyésztésre irányuló tudományos kutatásokra fordított költségek alacsony arányát. Megítélése szerint az elmúlt húsz évben nem történt lényeges változás ezeknek a problémáknak a kezelésében.

Az államtitkár szólt a tavalyi szélsőséges időjárás okozta károkról is: az ilyen helyzetek megfelelő kezelésére módosítottak a kárenyhítési törvényen, de az év végére megalkotják, és 2012-ben hatályba léptetik az új kárenyhítési törvényt. Czerván György elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium saját forrásai átcsoportosításával növelni fogja a jelenleg 4,2 milliárd forintos tartalékkal rendelkező kárenyhítési alapot, de konkrétumokat ennek mértékéről nem közölt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?