Elég sok a probléma az Új Széchenyi Tervvel

agrarszektor.hu
Új Széchenyi Terv: a pályázatok önmaguknak ellentmondanak, hiányosak, mást követel a pályázati kézikönyv, mint az általános útmutató, nincs menetrend, és rosszul hivatkoznak más jogszabályokra - írja a Népszabadság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) összes pályázatát hivatalos megjelenése előtt társadalmi vitára bocsátja a kormány, hogy a szakma és a pályázni kívánók még a felhívások kiszélesítése előtt elmondhassák a véleményüket, illetve javaslatokat tegyene. Az eddig társadalmi vitára bocsátott felhívásokra több száz hozzászólás érkezett, azok többsége inkább kritikus, mint dicsérő.

Általánosságban kiderül belőlük, hogy a felhívásokat hiányosan bocsátotta véleményezésre a kormányzat, nincs bennük a teljes pályázati dokumentációs csomag, illetve az elvárásrendszer is foghíjas. Több pályázatban szó van kötelező mellékletekről, ám azok nem találhatók meg a felhívásban, mint ahogyan a támogatási szerződés tervezete, és a helyszíni ellenőrzési vagy az elszámolási útmutató is elmaradt néhány esetben. Az útmutatók azért fontosak, mert elvileg azokban vannak azok a követelmények, amelyeknek meg kell majd felelni.

Ugyancsak általános gond, hogy a kis- és középvállalkozás minősítéséhez szükséges adatlap nem illeszkedik az irányadó európai rendelethez, azaz a cégeknek gyakorlatilag kétféle szabályozásnak kell megfelelniük.
Ami különösen kellemetlen helyzeteket okozhat a jövőben, hogy nincs egymással összhangban a pályázói kézikönyv, az általános pályázati útmutató és a konkrét pályázati felhívás. Például az egyikben a felvehető előleg mértéke 25 százalék, a másikban ugyanarra az esetre 35 százalék

Az általános gondok mellett a pályázatokat véleményezők konkrétumokra is felhívják a figyelmet. A mikrovállalkozások fejlesztéséhez készült pályázati felhívásokhoz különösen sok hozzászólás érkezett. Nehezítésnek tartják például, hogy a technológiafejlesztéshez csak új gépeket lehet beszerezni, míg korábban használt vásárlására is lehetőség volt.

A hozzászólásokból kiderül, a kiíróknak nagyon sok dolguk lesz még a felhívásokkal, mire azokat használható állapotba hozzák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?