1,5 milliárd jut a Tanyafejlesztési Program finanszírozására

agrarszektor.hu
A Tanyafejlesztési Program finanszírozására mintegy 1,5 milliárd forint fordítható az idén, szemben a tavalyi 1 milliárd forinttal, jövőre pedig ez a forrás várhatóan már megközelíti a 2 milliárd forintot - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára az MTI-nek szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az államtitkár bejelentette: a Tanyafejlesztési Program forrásaira július 9-től pályázhatnak az érintettek augusztus végéig. A rendelkezésre álló pénzből két fő területet kívánnak támogatni: a települési és térségi fejlesztéseket, valamint a tanyagazdaságok fejlesztéseit. Az előbbi célra mintegy 1,04 milliárd forint áll rendelkezésre, míg az utóbbira mintegy 400 millió forint.

Budai Gyula emlékeztetett: a Tanyafejlesztési Program - amelyet az idén hirdetnek meg másodszor - a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) egyik kiemelt vidékfejlesztési programja.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a települési és térségi fejlesztési célok között szerepel a tanyán termelt áruk piacra jutásának támogatása. Erre a célra mintegy 450 millió forint használható fel. A külterületi földutak karbantartására mintegy 300 millió forint fordítható. A villany nélküli tanyák energiaellátását szolgáló önkormányzati fejlesztéseket mintegy 120 millió forinttal lehet támogatni. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére 100 millió forint költhető, a térségi tanyafejlesztési programok kidolgozására pedig mintegy 70 millió forint nyerhető el összességében.

A tanyagazdaságok fejlesztéseit - amelyek között szerepel a tanyák felújítása, a gazdálkodáshoz szükséges gépek korszerűsítése, fejlesztése, továbbá az egészséges ivóvíz bevezetése - mintegy 400 millió forint szolgája.

Balogh József (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyarországi Tányán Élők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a szóban forgó program nyújtotta anyagi segítség igen sokat jelent a tanyán élő emberek számára, mert ott minden segítség fontos. A tanyák népszerűsége ugyanis nő, mert míg 2001-ben mintegy 220 ezren éltek tanyán Magyarországon, addig most 300 ezer körüli a lélekszám. Az országgyűlési képviselő úgy vélte: a program hatására javulhatnak a tanyán élők életkörülményei, és áruik könnyebben juthatnak majd a piacra.

 

forrás: MTI/Hvg

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?