Ezt nem fogják engedni - Fazekas és Hogan egyetért

agrarszektor.hu
Semmilyen kereskedelmi megállapodás nem írhatja felül az uniós belső jogot, így a genetikailag módosított szervezetekről (GMO) szóló szabályozást sem - reagált Phil Hogan uniós agrárbiztos azokra a közelmúltbeli felvetésekre, amelyek szerint az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások veszélyeztethetik a GMO-mentes köztermesztést az unióban. A biztos több más témában is tárgyalásokat folytatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

GMO-mentes köztermesztés az Európai Unióban

Az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások ügyében a magyar tárcavezető kiállt a GMO-mentes köztermesztést lehetővé tevő új uniós jogszabály, valamint az eredetvédelem, földrajzi oltalom alatt álló termékkör megvédése mellett - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Kijelentette, hogy nem gyengülhet a minőségi magyar élelmiszerek védelme. A biztos úgy nyilatkozott, hogy a védelem szintje egyik esetben sem csökkenhet, semmilyen kereskedelmi megállapodás nem írhatja felül az uniós belső jogot, így például a GMO-szabályozást sem.

Orosz embargó és a sertések

Az orosz behozatali tilalom kapcsán Phil Hogan úgy vélekedett, hogy az új exportpiaci irányok kihasználásával, valamint az orosz féllel folytatott magas szintű tárgyalások eredményeként a nyomás enyhülhet az európai piacon. Az Oroszországba irányuló, közel egy éve tiltott európai sertésexport jelentős része az eltelt idő alatt új, keleti piacokat talált. Amennyiben rövidtávon nem történne érezhető javulás a piacon, az európai védőhálós intézkedések alkalmazhatók. Ezekre azonban Hogan szerint nem lesz szükség, mert a stabilizálódás felé halad a piac.

KAP-egyszerűsítés, zöldítés és tehercsökkentés

Az EU Közös Agrárpolitikájának (KAP) egyszerűsítése politikai prioritás Phil Hogan számára. Fazekas Sándor a tárgyaláson elmondta, hogy Magyarország is elkötelezett a gazdák terheinek csökkentése mellett. Az idén hatályba lépő új "zöldítési" követelmények kapcsán a magyar miniszter kiemelte, hogy összhangra kell törekedni a környezeti-fenntarthatósági és a termelési szempontok között. Ezzel egyetértve az uniós biztos jelezte, hogy a rendszert a Bizottság is így kíséri figyelemmel, és szükség szerint változtatásokat is javasolhatnak.

Fazekas meghívta Hogant az OMÉK-ra
A Földművelésügyi Minisztérium szerint a tavaly november óta hivatalban lévő ír nemzetiségű biztossal hosszú ideje kiváló kapcsolatokat ápol magyar kollégája. Phil Hogan korábban ír környezetvédelmi miniszterként tevékenykedett, a két tárcavezető pedig eredményesen működött együtt a 2011-es magyar és a 2013-as ír EU-elnökség alatt. Fazekas Sándor meghívta kollégáját az idén szeptemberben megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?