Fokozódó elégedetlenség - Kiállunk a tüntetők mellett

agrarszektor.hu
Támogatja az európai tejtermelők szeptember 7-i brüsszeli tüntetését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mert a szervezet szerint az uniós tejkvóta eltörlése miatt kialakult alacsony felvásárlási árakat nem ellensúlyozzák a jelenlegi támogatások. A kamara brüsszeli irodája segített megszervezni azoknak a magyar tejtermelőknek a kiutazását, akik részt vesznek a hétfői brüsszeli demonstráción. Eközben tegnap a francia miniszterelnök további támogatást ígért a tegnap Párizst ostromló francia gazdáknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK is támogatja az európai tejtermelők szeptember 7-re tervezett brüsszeli tüntetését, amelyet a COPA-COGECA és az Európai Tejtanács hirdetett meg a tejágazatot érintő válság miatt - közölte a kamara. Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint ugyanis drasztikusan alacsony felvásárlási árak alakultak ki, amelyeket a jelenlegi támogatások nem ellensúlyoznak. Az árzuhanást az uniós tejkvóta eltörlése és az orosz embargó okozta.

Többletpénzt harcoltak ki a francia gazdák
Tegnap a francia gazdák több mint 1700 traktorral vették blokád alá Párizst. A megmozdulást az FNSA nevű agrárszervezet hirdette meg a zuhanó felvásárlási árak miatt és a tiltakozók között a teljes francia mezőgazdaság képviseltette magát. Manuel Valls francia miniszterelnök egymilliárd eurónyi állami agrárberuházást és a banki tartozások törlesztésének egy éves felfüggesztését ígérte a gazdáknak.

Mint az agrárszektor.hu megírta, a brüsszeli megmozduláshoz a magyar tejtermelők is csatlakoznak. A NAK most közölte, hogy kiutazásuk megszervezésében a kamara is részt vett . A köztestület támogatja azokat a javaslatokat is, amelyeket a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács dolgozott ki a hazai tejpiaci válság megszüntetésére - tette hozzá Győrffy Balázs.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a gazdademonstráció szervezésében részt vevő COPA alelnöke szerint a tejtermelők az uniós politika áldozatai. Úgy véli, Brüsszelnek komoly szerepe van az embargós helyzet kialakulásában, ezért a termelők jogosan várják el az uniótól, hogy lépéseket tegyen a piaci zavar felszámolásáért. Az áprilisban megszűnt tejkvóta rendszer helyett ugyanis nincsenek új szabályok, a Közös Agrárpolitika jelenlegi formájában pedig nem alkalmas a helyzet rendezésére.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?