Phil Hogan: nagyobb döntési jogkört kapnak a tagországok

Nagyobb mozgásteret adna az Európai Bizottság a tagállamoknak a 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitika (KAP) megvalósításában - jelentette ki Phil Hogan agrárbiztos, aki részt vett a Visegrádi Országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kibővített budapesti agrárminiszteri találkozóján. A biztos az egyszerűsítést és a modernizálást emelte ki az új KAP legfontosabb céljai között. A V4-ek és Horvátország közös nyilatkozatot írt alá, amelyben kiálltak a megfelelő pénzügyi hátterű, erős KAP fenntartása mellett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyobb rugalmasságot nyújtana Brüsszel a most kidolgozás alatt álló, 2020-tól életbe lépő új KAP-ban a tagországoknak abban, hogy saját megoldásokat alkalmazzanak a közös uniós célok megvalósítása érdekében - hangsúlyozta Phil Hogan. Az úgynevezett szubszidiaritás elvének kiterjesztésével az elképzelések szerint a tagállami döntési hatáskör nőne, miközben a KAP közös jellege megmaradna.

A biztos az új KAP-célok között kiemelte az egyszerűsítést, hogy a gazdálkodókra kevesebb teher és "szabályalapú elszámoltatás" nehezedjen. Ugyancsak hangsúlyozta a modernizáció jelentőségét, hogy olyan versenyképes uniós agrárszektor jöjjön létre, amely biztonságos élelmiszereket állít elő és megfelelő életszínvonalat nyújt a gazdálkodóknak.

Phil Hogan (MTI-fotó: Illyés Tibor)

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikának pénzügyi szempontból megalapozottnak kell lennie, és itt számolni kell a Brexit hatásaival is - mondta Phil Hogan. Az új KAP-ban figyelembe kell venni többek között a munkahely-teremtési és a környezetvédelmi elvárásokat is - tette hozzá.

A V4-ek és Horvátország a január 25-i budapesti találkozón - amelyen Bulgária, Románia és Szlovénia is részt vett - közös nyilatkozatot írtak alá az Európai Bizottság 2020 utáni KAP-ról szóló, tavaly novemberben közreadott hivatalos állásfoglalása kapcsán. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a dokumentum kiáll a megfelelő pénzügyi hátterű, erős KAP mellett, illetve az uniós agrárpolitika folyamatosságát és a legkorszerűbb agrárgazdasági technológiák átvételét hangsúlyozza.

Magyarország továbbra is szükségesnek tartja a kétpilléres - közvetlen kifizetéseken és vidékfejlesztésen alapuló - KAP fenntartását, és egyetért az egyszerűsítési, hatékonyság-javítási és szubszidiaritási célokkal - jelentette ki Fazekas Sándor. Külön is kiemelte a kisgazdások támogatását, hogy hozzáférjenek az uniós forrásokhoz és a digitalizáció előnyeihez. Magyarország ellenezi viszont, hogy a vidékfejlesztésen belül a tagországoknak kötelező jelleggel forrásokat kelljen fordítaniuk a migránsválság kezelésére, mert a magyar álláspont szerint a KAP-pénzeket a gazdáknak kell megkapniuk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29