Több biodízelt! De miből?

agrarszektor.hu
Egyik oldalon hangzatosan új generációs üzemanyagokról beszélünk, a másikon pedig beengedjük - mert be kell - a tengeren túli pálmaolajat. Hogy várhatja el így Brüsszel, hogy a termelők komolyan vegyék a fenntartható termelés követelményeit, vagy a megújuló energiaforrásokra vonatkozó, éppen formálódó új irányelvet?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A pálmaolaj jóval olcsóbban előállítható, mint az európai repceolaj, vagy éppen a hulladékokból nyert, újgenerációs zöld üzemanyag. Csakhogy míg a táplálkozásban a pálmaolajból készült termékeket bojkottálhatja az uniós fogyasztó, addig a bioüzemanyagban nem képes elkülöníteni a fenntarthatatlan termelésből származó alkotórészt. Márpedig az EU-ba érkező pálmaolaj fele dízelmotorokban ég el.

Európa képtelen a szükségleteinek megfelelő mennyiségben előállítani a zöld hajtóanyagot, ezért bármennyire is elítéli az erdőirtást, mégiscsak támogatja azt a pálmaolaj megvásárlásával - de eddig legalább dömpingvámokkal sújthatta a tengeren túlról érkező nyersanyagot. Most azonban a WTO rákényszerítette, hogy az Argentínával és Indonéziával szemben 2013 óta alkalmazott magas vámtételeket törölje el a közösség (22-25% helyett 4-8%). Az eredmény ez lett:

egyetlen év alatt nulláról 738 ezer litrerre nőtt a dél-amerikai országból az unióba érkező biodízel mennyisége, idén pedig várhatóan eléri a 2012-es szintet, azaz a másfél millió tonnát.

Argentínával egyébként is nehéz dolga lett volna Brüsszelnek, mivel Mercosur-ország lévén vele is és Brazíliával is javában zajlanak a szabadkereskedelmi tárgyalások, amelynek szerves része a bioüzemanyag szabad belépése a közösség piacára.

Mindeközben a végéhez közeledik a Megújuló Energia Irányelv (RED) szövegezése. Ebben a 2020 utáni zöldenergia-politikából száműzték volna a pálmaolajat. Az egymásnak ellentmondó intézkedések egy teljesen hatástalan rendszert eredményeznek. Az Euractív oldalain megjelent írás egyenesen azt állítja, hogy az unió zöldenergia-politikája megbukott: sem környezetvédelmi, sem energia-biztonsági oldalról nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ellenkezőleg: teljesen kiszolgáltatta az uniós ipart az importnak, és minden jel szerint kereskedelmi oldalról is védhetetlen. A cikk szerzője, Kristina Wittkopp azt a tanulságot vonja le az esetből, hogy

elrontott gazdaságpolitikai döntéseket nem lehet vámpolitikával ellensúlyozni - legfeljebb időlegesen.

A szerző szerint megoldás lehet, ha nem egyes növényfajokat száműzünk a biodízeliparból, hanem valamennyi első generációs alapanyagot. Egy ilyen döntést már nehéz lenne megtámadnia az indonéz vagy a maláj kormánynak. Megjegyezzük: nehéz lenne ezt elfogadtatni az európai biodízelipar szereplőivel és beszállítóival is. Egyik pillantról a másikra biztosan nem lehet kihúzni a talajt az érintett befektetők lába alól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58